Glatt återseende när Puidet var tillbaka i Nya Sporthallen

Jaan Puidet samspråkar med Bo Wagenius, Jämtlands chefsscout.

Det var idel glada miner när Jaan Puidet återvände till Jämtland Basket i dag. Estländaren hämtades på flygplatsen av klubbledare och dök sedan upp i Nya Sporthallen där han hälsades med en bamsekram av team managern Sune Pettersson.

Puidet följde träningen från läktaren eftersom han fått ett antal dagars ledighet av headcoach Torbjörn Gehrke. Inte förrän på måndag kommer han att köra igång på allvar.

– Kroppen är ganska mör just nu, förklarade Puidet, som varit den av Jämtlandsspelarna som kört hårdast i sommar.

25-åringen har varit inblandad i hela Estlands VM-kvalspel. Från starten i våras fram tills den sista kvalmatchen mot Kosovo, i förra veckan.

Ute på trägolvet körde resten av Jämtlandstruppen ett fartfyllt och intensivt pass. Det började med uppvärmning, följt av styrkeövningar med bland annat en typ av krävande armhävningar. Sedan olika typer av spel, där Torbjörn Gehrke gick in och korrigerade när spelet hackade.

Alla var med, men Willie Paul och Olle Lundqvist hoppade över vissa övningar.

Paul är inte i form än. Dels verkar han fortfarande lida av tidsomställningen , dels har han en bit kvar fysiskt innan han är i matchform.

– Jo, men det är inte uppkast än, säger Bo Wagenius, klubbens chefsscout.

Paul är stor, runt 206-208 cm lång och har en tung kropp att bära på. Dessutom har amerikanen inte spelat tävlingsbasket sedan i februari. Tempot och tajmingen saknas förståeligt nog.

– Det är ingen fara, menar Wagenius.

– Will har stor rutin, han tar bra med plats i tresekunders och han kan både skjuta och passa.

Orsaken till att Olle Lundqvist inte är med på alla övningar är hans knä. 17-åringen blir successivt bättre, men hans rehabiliteringsplan är att stegra intensiteten, vecka för vecka.

En spelare som kör för fullt är nye Brandon Taylor. Han ser pigg ut. Amerikanen verkar vara en lättsam person, som dessutom går bra ihop med landsmannen Preston Purifoy. Uppvärmningen innehöll massor av skratt mellan de båda.


Brandon Taylor är en frisk injektion i Jämtland. Aktiv, positiv och med ett bra humör.

Purifoy verkar ha skött sommarträningen på ett exemplariskt sätt. Han är grymt stark och snabb. 

Nye Nick Tomsick gör också ett lovande intryck. Han är rivig, stark och kraftfull. Kanske inte lika blixtrande snabb som Jabril Durham, men vi tycker oss kunna uppfatta att han i gengäld har en minst lika bra bössa samt ett försvarsspel som håller riktigt hög klass.

I övrigt är det roligt att se hur de yngre gardet tar för sig. John Pålsson, Max Tandberg Wall, Daniel och Adam Johansson samt Oliver Gehrke. De är alla födda mellan 1995 och 2000 och något av Jämtlands framtid.

– De har verkligen växt på sig. Väldigt roligt att se, tycker Erik Westin, Jämtland Baskets ordförande.

Westin var inte den enda styrelsemedlemmen på plats. Nästan hela hjärntrusten i Jämtland (samt ett antal supportrar) fanns på på plats för att spana in sitt nya lag och hälsa Jaan Puidet välkommen tillbaka.

Johan Gavelin med sin pappa Johnny hade dessutom fraktat med muggar och en pumptermos med den heligaste av alla heliga drycker, kaffe…

– Det är aldrig för sent att börja dricka detta underbara elixir, sa Johan med tydlig adress till Bo Wagenius som nobbade en kopp.

Man kan ju undra vad denne Gavelin jobbar med till vardags…

Publicerat av

Hans Andersson