VM-kvalet: Sverige får möta Turkiet


Turkiet, Lettland och Ukraina blir Sveriges motståndare i VM-kvalets andra omgång. FOTO: TT

Överkomligt.

Eller åtminstone inte helt omöjligt.

Så måste vi betrakta dagens VM-kvallottning för Sverige. Det blev grupp B med Turkiet, Lettland och Ukraina.

Svenske förbundskaptenen Vedran Bosnic säger till basket.se att man har fått den svåraste gruppen. Dessutom för tredje gången i rad. 

Det som dock talar för Sverige är att både Turkiet och Lettland tappar flera av sina stjärnor under delar eller hela VM-kvalet. Orsaken är att varken NBA eller Euroleague gör spelavbrott under kvalet.

Lettiska storstjärnan Kristaps Porzingis spelar till exempel i New York Knicks och kan därför endast spela matcherna i juni. Dessutom har Lettland flera spelare i Euroleague-lag.

Turkiet bör förstås ta hem gruppen, men vi menar att både Lettland och Ukraina bör gå att störa. Även om dessa rankas som 35 och 38:a på världsrankingen (Sverige är 61:a).

Turkiet är en stormakt i basket och rankas nia i världen. Landet placeras före länder som Ryssland, Australien, Kroatien och Grekland. Turkiet har idel storstjärnor i sitt lag, som Fenerbacheduon Sinan Guler och Melih Mahmutoglu samt NBA-spelarna Furkan Korkmaz, 20-årig guard i Philadelphia 76:ers och forwarden Cedi Osman i Cleveland Cavalliers.

VM-kvalets andra rond har tre så kallade ”fönster”, där respektive liga tar paus i cirka en vecka. I november, i februari samt i juni.

Däremot kommer varken NBA eller Euroleague att göra något spelavbrott. Det var heller inte att vänta. Dessa båda ligor är helt enkelt för stora och starka och kan därför ”leva sitt eget liv”, utan att behöva ta hänsyn till andra. På gott och ont.

Sverige börjar VM-kvalet hemma mot Ukraina, 23 november. Sedan blir det bortamatch mot Lettland 26 november.

Finland och Island hamnade i grupp F med Tjeckien och Bulgarien. Ett av de två nordiska länderna kommer därmed att gå till den sista kvalrundan eftersom de tre bästa lagen i varje grupp går vidare.

Jaan Puidets Estland lottades in i en av de tuffaste grupperna, med Israel, Grekland och Storbritannien. De två sistnämnda lagen rankas topp-25 i världen.

De tre bästa lagen från de totalt åtta grupperna är klara för det slutkval, som börjar hösten 2018.

Här är Sveriges VM-kvalmatcher:

23 november: Sverige-Ukraina.

25 november: Lettland-Sverige.

23 februari: Sverige-Turkiet.

26 februari: Ukraina-Sverige.

28 juni: Sverige-Lettland.

1 juli: Turkiet-Sverige.

Publicerat av

Hans Andersson