Nödvändigt att ÖB bryter med McDonald

Bre McDonald har gjort sitt i ÖB.

Östersund Basket bryter alltså kontraktet med Bre McDonald. Spelaren som skulle bli kronan på verket har inte lyckats att leva upp till klubbens förväntningar.

Sportchefen Krister Blomgren säger att man är besvikna. McDonald var tänkt att bli ett lyft både vid sidan och på planen. 

Hon blev det ingenstans.

Inställningen till sitt jobb var inte det som ÖB hade hoppats på. Istället för att vara ett föredöme blev hon en i mängden. 

I bortadubbeln mot Luleå BG och Luleå Stars hade Wiktor Buszka till och med petat henne ut startfemman.

Det var kanske inte det mest snillrika som ÖB-coachen har gjort hittills. Att bestraffa McDonald eller någon på det sättet tyder på att man som coach inte kan hantera en krisande situation. 

Det är ungefär som när en nervös och otrygg domare dömer teknisk foul när det bara behövs några lugna ord och en klapp på axeln för att en hetsig spelare ska kyla ned.

Sunt förnuft. Glimten i ögat. Spelsinne.

Vi tycker att Wiktor Buszka borde ha agerat helt annorlunda i Luleå. Men som vi sagt tidigare, den unge headcoachen skulle sannerligen behöva en erfaren kraft vid sin sida. Både i ÖB och i Jämtland U.

Hur som helst. Det var inte Wiktor Buszka som det här skulle handla om utan Bre McDonald. 

McDonald åker nu hem till USA med stukad självkänsla. Kanske var det här det första och sista proffskontraktet hon fick. Ungefär som Eric Mosley, landsmannen som skulle bli Jämtlands PG under Pontus Frivold, säsongen 2013/14. 

Mosley hade en riktig hög nivå (som vi bland annat såg när Jämtland besegrade Sundsvall två gånger om), men han dalade också djupt, djupt i perioder. 

Till slut var Frivold tvungen att dra i handbromsen. Bryta kontraktet.

Sedan dess har Eric Mosley inte spelat som basketproffs. Jämtland Basket blev kanske hans första och sista jobb i basketens tjänst.

Så synd. Så onödigt.

Om Mosley hade visat upp en bättre attityd. Om han hade gett sitt allt och verkligen insett hur viktigt det är att maxa sina kunskaper och sin inställning i sitt första proffsjobb – då hade han kanske fortfarande spelat som proffs i dag.

Nu är risken att Bre McDonald går samma väg till mötes.  

Precis som Jabril Durham i fjol var så ofantligt nära att göra. Amerikanens allmänna formdipp i inställning och spel tvingade Jämtland Basket att agera. Allt var klart för ett byte på guardpositionen. Det enda som fattades var att trycka på den sista knappen.

Då slog blixten ned hos Durham. Han insåg plötsligt att hans livs chans var på väg att rinna honom ur händerna. Det var nu eller aldrig. Han tog ett beslut och  skärpte sig på alla sätt.

Förvandlingen var total. Hans medspelare i Jämtland trodde knappt att det var sant. Inte heller Torbjörn Gehrke och Zeljko Brlek.

Resten av säsongen blev en succe. Jabril Durham spelade som ett proffs. Uppträdde som ett proffs. På och utanför planen.

Han räddade sin karriär och det blev en solskenshistoria av det hela.

Under tiden jobbar Krister Blomgren och ÖB med att hitta en ersättare till Bre McDonald. Kanske även ytterligare en ny kraft.

Klubben var ytterst nära att få klart med en spelare häromdagen, men affären gick i stöpet.

– Vi behöver vara noggranna så att vi hittar rätt, säger ”Kricke”.

Sant. Det spelar ingen roll hur bra statistik spelaren har om hon inte förstår den första regeln som gäller för ett proffs: att i möjligaste mån alltid försöka att visa sig från sin bästa sida. På och utanför planen.

Att vara ett föredöme för den övriga gruppen i inställning och proffsighet. 

Till det behövs ingen speciell talang.

Bara vanligt sunt förnuft och respekt för den arbetsgivare som värvat dig.

Publicerat av

Hans Andersson