Tankar om Borås och Södertälje

Nick Spires symboliserar det nya Södertälje. FOTO: TT

I dag har vi hunnit fram till Borås och Södertälje i vår resa i SBL. Två givna topplag, både i vår ranking och i våra tips.

Här är en nulägesbeskrivning:

Borås

3-1 i matchkvot hittills. Svårbedömt lag som ännu inte hittat toppformen. Henrik Svensson har tagit över från Jonte Karlsson och klubbikonen Jonas Larsson  hoppas förstås att den anställningen ska hålla mycket längre än bara ett år. Kanske lika länge som Pat Ryans sju år. 

Om Ryans ide var att spela snabb basket med många snabba avslut, är Svenssons filosofi mer försvarsinriktad. Jonte Karlsson hade en liknande matchplan och det fungerade helt okej. Borås slutade fyra i fjol, men åkte ut i kvartsfinal mot Uppsala (1-3 i matcher).

Försvarsinriktad basket brukar i längden vinna över anfallsfokuserade lag. Den defensiva stilen må vara tråkigare för publiken, men för att nå långt i slutspel behövs oftast organisation och tufft försvar.

Det här är Henrik Svenssons adelsmärke. Därför tror vi på ett successivt bättre Borås. Kanske utan att nå några himlastormande höjder i matcherna och utan att ha några MVP-kandidater i laget, men med stabilitet, organisation och effektivitet kommer Borås att vara svårslaget.

Borås har också en bredd i truppen som är Ligans bästa. Svensson behöver därför inte vara orolig för någon skada här och där. 

Södertälje

Spännande coach, spännande spelare, spännande lag. Ludwig Degernäs har stoppat undan Vedran Bosnics ”värvarhåv”. Både den svenska och den utländska håven (bara två utlandsproffs just nu). Nu gäller andra metoder. Nu ska Kings ge sina egna talanger chansen – något Bosnic sällan gjorde.

Adam Ramstedt är precis en sån där hemvävd spelare som sällan fick chansen under Bosnic. Ramstedt berättade i våras att han skulle ha lämnat Kings om Bosnic hade varit kvar. 

Nu är den nye landslagsprofilen plötsligt en viktig bricka både i Sveriges VM-kvallag och i Södertälje. Det var länge sedan vi såg ett så remarkabelt genombrott i svensk basket.

Ramstedt och Nick Spires är en spegelbild på det nya Kings – alltså satsningen på hemmafostrade spelare, där Tobias Borg är en annan profil.

Södertäljes ”tvillingtorn” i form av Spires och Ramstedt kommer att prägla årets lag. Liksom Pahlmblads och Bizacas skytte, samt Borgs och Valter Lindströms bidrag från bakplanen. 

Det finns lite av en ”feel-good-factor” över det första lagbygget hos Degernäs. Bli inte förvånad om det kan räcka till SM-final redan i år.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *