En riktigt onödig förlust

William Walker – 23 poäng och en oväntat stark debut.

Umeå fortsätter att spöka för Jämtland.

Trots ledning med 51-38 och 85-80 i sista minuten blev det förlust. Hemmalaget hade bäst fokus i slutet och kunde vända på allt. Seger med 89-85 i en match där Antto Nikkarinens blev den stora syndabocken.

Jämtland hade 85-84 och bollen med 15 sekunder kvar. Då tappade Nikkarinen bollen första gången vid ett inkast – 85-86.

Sedan tappade finländaren bollen igen i anfallet efteråt. Återigen efter ett inkast som slarvades bort – 85-88.

Ridå.

Mycket surt och onödigt. 

”Jämtland skänkte bort segern” konstaterade en supporter i vårt öra och fyllde på:

”Oproffsigt av en sån bra spelare som Nikkarinen”.

Vi kan bara hålla med. En landslagsspelare och MVP i fjol ska förstås göra bättre ifrån sig i ett så kritiskt läge. Lita på att Antto Nikkarinen skäms. 

Men vi ska inte enbart skylla förlusten på Jämtlands nya PG. Även om han haft två riktigt mediokra matcher i rad vilket är en aning oroande. Skillnaden i dag var inte minst att Umeå var tuffare och ville mer. Man krigade bättre och vann returtagningen med hela 46-29. 

Då är det svårt att vinna.

Den onödiga förlusten ger en riktigt trist smak i munnen. Inte minst det faktum att det vanligtvis så starka försvarsspelet fallerade. Jämtland fick alldeles för få försvarsstopp och klarade inte alls av att stoppa framförallt Schlitzer och Andre Nilsson. 

Fokus var främst på att stoppa Arik Smith, vilket Preston Purifoy länge gjorde väldigt bra – men då ”glömde” man bort denne Schlitzer.

Några ljuspunkter, då?

Självklart. 85 poäng framåt är bra. William Walker fick spela mycket i sin debut – hela 24 minuter- och han var oväntat pigg. 23 poäng och bäst i laget, men han borde nog ha ransonerat trepoängsförsöken (4/11).

Jämtland vänder nu hem till Nya Sporthallen för en hemmadubbel. Luleå nästa fredag och Borås fredagen därpå.

Vi får hoppas att Nikkarinen och de övriga brinner av revanschlusta efter den här, som det känns, mycket onödiga förlusten.

Umeå-Jämtland 89-85

30-32, 21-21, 19-17, 19-15

Umeås bästa: Nick Schlitzer 25, Andre Nilsson 18, Eric Gilchrese 17. Jämtland: William Walker 23, Preston Purifoy 12, Willie Paul 11, Niklas Larsson 10, Jaan Puidet 10, Oliver Gehrke 6, Olle Lundqvist 5, Antto Nikkarinen 4, Gustav Hansson 3, Daniel Johansson 1.

Returer: 46-29 (Puidet 7).

Assists: 13-22 (Paul 6, Nikkarinen 5).

Turnovers: 16-9.

Publicerat av

Hans Andersson