Kan Jämtland studsa tillbaka?


Två raka hemmamatcher väntar Jämtland. Luleå på fredag och Borås följande fredag.

Måndag. Basketveckans första dag. 

I dag börjar förberedelserna för veckans matcher.För Jämtland och ÖB:s del är det faktiskt bara en match på schemat; på fredag. Jämtland-Luleå i Basketligan.

Jämtland U har en veckas uppehåll (vilket kan vara skönt efter helgens bortadubbel i Stockholm/Uppsala, medan ÖB går in på sin sista matchlediga vecka innan man börjar spela igen.

Jämtland-Luleå är en av de där matcherna som kittlar extra mycket. Hemmaplan. Mot SM-guldmedaljören. De ”gamla” kombattanterna Torbjörn Gehrke Peter Öqvist mot varandra.

Luleå är dessutom det lag och den klubb som leder utvecklingen i svensk basket. Den klubb som alla andra säkert kikar lite extra på.

SM-guldet i fjol kan vara början på en ny storhetstid för Luleåbasketen. Med Peter Öqvist som arbetsledare i projektet finns alla chanser till det.

Öqvist kan. Öqvist vet. Öqvist vågar. 

Han har byggt vinnande lag förut, i Sundsvall. Nu har han tagit med sig samma koncept och tankegångar till sin gamla hemstad, där han dessutom har ännu bättre resurser i form av rekrytering underifrån, publikstöd, tradition med mera.

Luleå har även en ekonomi som skiljer sig från övriga lag. Förmodligen är det bara Borås som omsätter lika mycket. 

Enligt vad vi förstår är Norrköping och Södertälje närmast vad gäller ekonomiska muskler. Jämtland Basket kan just nu inte konkurrera på den fronten – något vi förstås måste ta med i beräkningen.

Att förvänta sig för mycket eller vara orealistisk, är första steget till besvikelse. Ekonomin har också blivit en alltmer avgörande faktor i dagens elitidrott.

Jämtland vill självklart konkurrera med Luleå. Man vill försöka ta någon av de två första platserna i årets grundserie – som innebär semifinal. Men Torbjörn Gehrke vet att det krävs något extraordinärt för att det ska lyckas.

Realistiskt ska Jämtland Basket sluta ungefär på plats 3 till 5. Men det kan lika gärna bli 6 till 8. Jo, så tufft är det. Förra veckans händelser, prestationer och matcher har nämligen och plötsligt kastat om utgångsläget.

Plussa på det faktum att årets liga har åtta lag med klara kvaliteter. Inte som i fjol då Malbas och Umeå sladdade från start och hade stora problem att vara konkurrenskraftiga.

Här gäller det att vara på tå hela tiden. Inga gratissegrar ges i år.

Nässjö reste sig och tog en blytung triumf mot Uppsala. Om Felix Alonso kan få smålänningarnas sex (!) utlandsproffs att fungera lika bra i fortsättningen – ja, då kan det absolut bli slutspel.

Uppsala har värvat tillbaka Viktor Gaddefors. Om han blir kvar hela säsongen har Kevin Gaines plötsligt ett lag som kan hota alla. Hemma som borta.

Umeå är årets överraskning. Lite som Jämtland i fjol. Man spelar en frejdig offensiv. Kommer till avslut från alla håll och har mängder av matchvinnare. Jesper Gustavsson har träffat rätt i alla sina fyra utlandsvärvningar. Smith är ett fynd. Gilchrese har startat säsongen med att vara en av ligans bästa spelare. Schlitzer verkar kunna bomba sönder de flesta lag med sin bössa och Varytimiadis må se kantig ut, men han tar plats och vinner sina dueller med vilja och fysik. Umeå har ett spännande lag som vi tror kommer att nå slutspel. 

Jämtland såg riktigt stabilt ut efter de första tre segrarna, men sedan kom smällen. Försvaret havererade mot Umeå. Taktiken likaså. En tillfällighet? Antto Nikkarinen gjorde återigen en slät figur. En tillfällighet även det? William Walkers debut var å andra sidan riktigt lovande, men snart försvinner han. Då kommer Brandon Taylor tillbaka. Men ingen vet hur bra han är. Dessutom: har hans två lite märkliga fotskador verkligen läkt ut eller finns det risk att han slår upp dem? 

Om seriestarten var fylld av utropstecken, har Umeåförlusten plötsligt skapat frågetecken hos Jämtland. Nu väntar till råga på allt fyra stentuffa matcher innan landslagsuppehållet: Luleå, Borås, Södertälje och Nässjö.

Det ska bli mycket intressant att se hur Ligatabellen ser ut runt 17 december, då det blir ett två veckor långt landslagsuppehåll.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *