Några tankar om Jämtland och Luleå


Lagkaptenen Niklas Larsson hoppas kunna leda sitt lag till åtminstone semifinal.

Vår resa genom SBL har nått Jämtland och Luleå – de lag som möts på fredag i Nya Sporthallen.

Var befinner de sig nu och vad kan vi förvänta oss av dem i år?

Här är våra funderingar:

Jämtland

3-1 i matchkvot. Var sekunder ifrån att ha 4-0, men tre misstag i Umeå kostade laget en fjärde raka.

Kanske var fadäserna bara ett olyckligt batteri av snabba tankevurpor. I så fall får vi se ett mer stabilt spelande Jämtland på fredag, där defensiven sitter på plats, där Antto Nikkarinen leder sitt lag som han gjorde i fjol i succesäaongen i Helsinki Seagulls och där Puidet och Purifoy kliver fram som frontpelare.

Det kommer att behövas mot ett Luleå som jagar snabb revansch för måndagens hemmaförlust mot Borås.

Ändå tror vi INTE att Jämtlands bästa tid är nu. Laget behöver först hitta sin identitet. Hur ska man vinna sina matcher? Genom starkt försvar? Genom enstaka individuella insatser? Genom kollektivets samlade kraft? Genom ett vältajmat ”pick-and-roll-spel”?

Nikkarinen har precis börjat matcha in sig i sitt nya lag och behöver tid. Brandon Taylor kommer inte att vara i form förrän i december. Två av fem startspelare som är en bit ifrån toppform – då kan man inte kräva för mycket. 

Torbjörn Gehrke vet också att årets Jämtland saknar den individuella briljansen från i fjol. Nikkarinen, Paul och Taylor vinner inga matcher på egen hand. I år är det LAGET som ska ge ”Älgarna” framgång.

Fjolårets närmast succéartade säsong har gett hela Jämtland Basket en kick. Från styrelse till lag till funktionärer och ned till den yngsta åskådaren. Ambitionen är högre från alla håll – vilket är helt naturligt och rätt. Man vill verkligen lyfta sig ett snäpp till. Semifinal är det självklara målet. 

Vi ska dock inte rusa iväg i blindo. Ekonomiskt spelar Jämtland i en helt annan liga än Luleå och Borås. Även Södertälje och Norrköping har mer pengar i ryggen. 

Det gäller alltså för Gehrke, Brlek, Peter Johansson, Erik Westin, Bo Wagenius och alla andra att hitta andra framgångsnycklar. Hitta detaljerna som kan kompensera en mindre spelarbudget. 

Luleå

3-2 i matchkvot. Har börjat svajigt, vilket inte är ovanligt för ett mästarlag. Lätt att en viss mättnad och slarvighet smyger sig in. Efter jul kommer Luleå att vara som bäst. Då kommer lagets väloljade och snabba spel att fira triumfer. Peter Öqvist har fortfarande alla nycklar för att låsa upp varje försvarslås som motståndarna sätter upp.

Två spelare som kan blomma ut på allvar är Adam Rönnqvist och Denzel Andersson. Deras potential är stor. Se också upp för Daniel Hansson, värvad från Alvik och lillebror till Gustav i Jämtland. Daniel rör sig fint och besitter ett bra skott. Han kan bli en X-faktor redan i år.


Jämtland tar emot regerande SM-guldlaget Luleå på fredag. 

Öqvist nöjer sig med tre utlandsproffs även i år: Rozzell, Upshur och Anzuluni. Men eftersom det svenska materialet är så pass vasst i Rönnqvist, Kearney, Liden, Saks och Andersson, blir slutsumman ändå hög.

Publicerat av

Hans Andersson