VM-kvalet: Förlust men härlig avslutning av Sverige


Sverige och Nick Spires svarade för en jätefin avslutning mot Ukraina. FOTO: TT

VM-kvalet började med hemmaförlust för Sverige. 76-84 mot Ukraina.

Stort plus för andra halvlek som Sverige vann med 42-31. Bäst var Chris Czerapowicz med 26 poäng, varav 5/7 från trepoängslinjen.

– Jag kan vara glad över andra halvlek. Men Ukraina är ett mycket bra lag. Det går inte att göra misstag mot ett sånt lag, sa Vedran Bosnic till TV10.

– Vi kan lära oss mycket från den här typen av matcher.

Sant. Ukraina var imponerande bra i långa perioder. En grym balans mellan snabbhet och styrka, mellan skyttar och insidekraft, mellan kloka spelfördelare och vassa individualister.

Ukrainas intensitet och fysik i försvar var något utöver det vanliga – ur svenska ögon. Det här var en tankeställare vad internationell toppbasket handlar om. Atletiska och blixtsnabba spelare som klarar av att stoppa sina motståndare med ren och skär kraftbasket, men som också har power nog för att slå sig fram själv i offensiva räder.

Den bleka första halvleken fällde Sverige, som sköt illa. Men sedan ökades intensitet, fart, aggressivitet. Viktor Gaddefors, Ludvig Håkansson och Chris Czerapowicz (som är en av Sveriges hetaste utlandsproffs just nu, i Vitryssland) klev fram och ledde Sverige med offensiv vilja, returer och poäng.

Vi menar att Czerapowicz och Gaddefors här fick sina internationella genombrott på landslagsnivå. Med den här prestationen måste Gaddefors ha spelat till sig ett proffskontrakt i en bra liga.

En fräsch avslutning som ger hopp inför söndagens bortamatch mot Lettland. Ett Lettland som föll mot Turkiet i den andra gruppspelsmatchen.

Sverige-Ukraina 76-84

Sverige: Czerapowicz 26, Håkansson 13, V Gaddefors 12, J Person 7, Spires 7, Pahlmblad 5, Massamba 3, Ramstedt 2. Ukrainas bästa: Kravtsov 17, Gladyr 16.

Publik: 2 638.

Returer: 34-40.

Assists: 13-22. 

Turnovers: 9-7.

Publicerat av

Hans Andersson