ÖB H19 till Great Eight i SM


Oliver Gehrke och Olle Lundqvist bidrog i hög grad till ÖB:s avancemang till Great Eight.

Östersund Basket är alltså vidare från omgång 1 i USM för H19. Gruppsegern i Stockholm innebär att laget får stå över omgång 2 och är klart för kvartsfinal, Great Eight.

Detta sammandrag – som ska avgöras i mars – är uppdelat på två arrangörer.

– Vi har sökt att få arrangera det ena sammandraget, berättar Mats Lundqvist, andrecoach i helgen och sportchef i ÖBU.

Den tuffaste matchen i helgen spelades som väntat mot Norrort. Täbyklubben har en bra skjuts på sin ungdomssida och i H19-laget finns flera landslagsspelare. Gustav Tjernberg är en, Simon Akena en annan.

ÖB har också landslagsspelare. Olle Lundqvist, Adam Johansson och Oliver Gehrke. Dessutom har John Pålsson varit uttagen som reserv en gång i H18-landslaget. 

Pålsson var ett av många glädjeämnen i helgen. Han fick fin fart på sitt ”distansgevär” och satte mängder av treor, bland annat 27 poäng i en av matcherna.

– John har ett mycket bra skott och det är en spetsegenskap hos honom, menar Mats, som också gladde sig åt att Oskar Alm är tillbaka efter en 11 månader lång skadeperiod.

Allra bäst var Olle Lundqvist, som fick titeln som helgens MVP.

Frågan är hur långt som ÖB kan gå i år. I fjol blev det final och SM-silver efter förlust mot Luleå BG.

– Vi har ett bra lag, men man ska ha tur också. Luleå BG är väldigt bra och spelar i Europa (en juniorliga mot toppklubbar i norra Europa). Fryshuset och Norrköping är också klart starka lag.

Coachduon Peter Johansson och Mats Lundqvist hoppas förstås ändå att ÖB ska kunna rå på ovan nämnda lag. 99-årgången är på papperet ett av Jämtlands bästa ungdomslag genom tiderna. Kanske inte i paritet med 98:orna (som vann Scania Cup och var tvåa i H19-SM), men med lite tur och ett maximerat spel när det gäller, då kan det hända grejor…

Vid sidan av H19 lyfter vi än en gång på hatten för ÖB:s H17-lag, som efter sammanräkning tog en andraplats vid gruppspelet i Sundsvall. Det innebär en lättare lottning i nästa omgång. 

Publicerat av

Hans Andersson