ÖB:s värvning av Cunnigan – helt rätt


Stina Dahlin och hennes ÖB får ett fint tillskott om cirka en månad. USA-forwarden Ta’Rea Cunnigan.

Under måndagen kom det uppgifter på att ÖB:s damlag hade något på gång. Ett inkommande nyförvärv.

Nu är det officiellt. Sportchefen Krister Blomgren med stab har lyckats ro i hamn en värvning av en målgörare på positionen 2 och 3.

Ta’ Rea Cunnigan.

24 år och 175 cm lång och med San José State (Silicon Valley i Kalifornien) som sista anhalt under sin collegekarriär. 

Där spelade hon 121 matcher under fyra åt. Snittsiffrorna i poäng var 11, 19, 18 och 17. 

Därefter har Cunnigan spelat som proffs i Australien i en och en halv säsong. I Southern Tigers och Knox Raiders. 2016/17. Totalt 48 matcher. Snittet var 17 respektive 15 poäng per match.

Hos Knox Raiders – i en regional liga som är underställd den högsta, WNBL – var hon lagets profil, med ett snitt på 28 minuters speltid per match.

Ta’Rea Cunnigan verkar vara exakt en sån där målgörande attackspelare som ÖB behöver på forwardssidan. Som kan skapa och öppna upp ett försvar. Bre McDonald var tänkt att axla den rollen, men hon lyckades aldrig acklimatisera sig till livet i Sverige. 

– Vi har scoutat noga. Ta’Rea Cunnigan har visat en utveckling de två senaste säsongerna som gör att vi tror att hon kommer att passa bra in i laget, säger Wiktor Buszka.

Krister Blomgren menar att värvningen visar att ÖB vill vara med och tävla säsongen ut. Främst då i superettan, dit ÖB bör ta sig.

Med Cunnigan får Elena Popkey behövlig avlastning i målproduktionen. Det är väldigt bra. 

Dessutom visar ÖB:s ledning att man vill något. Att spänna bågen är aldrig fel. Ja, vi skulle vilja säga att det är en nödvändighet i det läge som ÖB befinner sig.

Degraderingen från Damligan var lite chockartad, med tuffa konsekvenser på flera plan. Ekonomiskt och sportsligt. Satsningen att etablera ett lag i Damligan gick i kras direkt och satte ÖB i en svår sits.

Spelarflykten som följde har satt djupa spår i laget. Ja, för att inte tala om det ”tränarkaos” som uppstod i höstas, då Hans Vågström plötsligt hoppade av.

Hösten har varit turbulent, men nu börjar ljuset att sippra in.

– Matchen mot Central, när vi vände och vann i slutskedet, visar att det här är ett lag som både vill och kan tävla, säger Krister Blomgren.

Värvningen av Ta’Rea Cunnigan är ett besked som skapar positiva vibrationer. Den ger framtidstro.

Jämtlands enda satsande dambasketklubb behöver profiler som skapar intresse. Man behöver hitta tillbaka till den medvind som klubben hade 2016/17 och under vissa perioder i fjol.

Ett säkert sätt är att göra det via starka profiler på banan som vinner matcher åt sitt lag.

Ta’Rea Cunnigan anländer till Östersund direkt efter nyår och är tänkt att debutera för ÖB i den första matchen i superettan – dit laget bör ta sig.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *