2018: Blir det här Gehrkes och Jämtlands år?

Gehrke. Låt oss hoppas att det namnet fortsätter att klinga vackert i jämtländska öron – i många år till.

Då ska vi precis vända blad. Från 2017 till 2018. Vi lämnar det gamla och kliver in i det nya.

Ett helt nytt år, ett blankt papper, som ska fyllas med händelser, upplevelser, segrar och glädjeämnen.

Naturligtvis också med besvikelser – men så är ju (basket)livet för oss alla.

Det här nyårsinlägget ska handla om något speciellt. Ett namn, men två personer.

Två speciella personer.

Gehrke.

Torbjörn och Oliver.

Headcoach och spelare i Jämtland Basket. Båda symboler för Det Nya Jämtland Basket. Båda ytterst viktiga pusselbitar för att Det Nya Jämtland Basket ska kunna ta nästa framgångssteg.

Torbjörn är inne på sin fjärde säsong som förstepilot för Jämtland och som sådan har han förstås en nyckelroll. Det faktum att detta Nya Jämtland Basket plötsligt blivit en (liten) maktfaktor i svensk basket, beror mycket på Torbjörn Gehrke.

Den karismatiske 50-åringen har vänt utvecklingen. Med en ny arena i ryggen, en ofantlig energi, en noggrannhet som gränsar till det omänskliga och ett makalöst driv att vinna och att bli framgångsrik, har TG påverkat Jämtland Basket på ett sätt som bara John Dieckelman tidigare lyckats med.

Torbjörn Gehrke har använt samma strategi som han gjorde i både Södertälje och Solna; att bygga sitt lag utifrån en medveten satsning på egna, unga spelare.  

Beslutet att lyfta in Olle Lundqvist i Ligan som 14-åring (!) sågs kanske av vissa som ren och skär galenskap. Det blev tvärtom. En snilleblixt som har betalat sig flera gånger om.

I dag är Lundqvist 18 år och en av Europas största talanger.

Mattias Markusson och Gustav Hansson var också unga och gröna, men fick chansen. Och växte. Liksom Daniel Johansson och Oliver Gehrke har gjort.

De båda sistnämnda har tagit enorma kliv sedan i fjol. Både tekniskt och taktiskt, men också mentalt. En är 19 år, den andra är bara 17, men de spelar som fullfjädrade seniorer. Med kraft, tuffhet och aggressivitet och med en självklarhet i utförandet som bottnar i ett orubbligt förtroende från lagledningen i form av Gehrke och Brlek.

 ”Danne” har en ruggig potential – med kvaliteter så stora att vi knappt vågar skriva om dem. Olivers 15 poäng borta mot Luleå i lördags är det definitiva beviset på att Jämtland Basket har hittat ännu ett guldkorn i sina ungdomsled.

Dessutom: titta på hur denne 17-åring uppför sig på bänken, på planen. Det här är en spelare som bryr sig, som tar ansvar för sig själv och för laget. Som pushar och skriker, som jublar och hejar. Oliver Gehrke besitter en attityd till sin sport som redan nu håller A-landslagsklass.

Om inte Torbjörn Gehrke hade trott, peppat och placerat dessa spelare i truppen, på planen – ja, då hade de fortfarande bara varit talanger. Bara varit löften som väntat på sina chanser. Ungefär som i 95 procent av de övriga svenska elitlagen.

Nu har Jämtland, men också svensk basket TG att tacka för att spelare som Markusson, Hansson, Lundqvist, Johansson och Gehrke snart är redo att ta plats i A-landslaget.

Ingen annan ligacoach är lika modig. Lika stor i sin tro på unga talanger. 

Torbjörn Gehrke tänker utanför boxen. Han ser saker som inte andra gör. Han vågar ta kortsiktiga smällar för att få långsiktiga segrar.

TG har en plan. Noga uttänkt, noga uppritad i huvudet.

Men det finns ett men. Torbjörn Gehrkes strategi är ingen Quick Fix. Det tar tid.

Om ”Pecka” Johansson och de övriga i Jämtlands klubbledning hade blivit nervösa och börjat tvivla på satsningen – ja, då skulle femårskontraktet ha brutits efter de två första slutspelsfria åren.

Som tur är verkar det finnas en trygghet, en parallell tro hos ”Pecka” och kompani. De ser vad som håller på att ske. 

Inte bara på planen utan även i tankevärlden. Torbjörn Gehrke har startat en revolution. En revolution i våra små, jämtländska hjärnor.

Dessa hjärnor som så länge varit fyllda av ordet ”lagom”. Av små målsättningar, av små tankar.

Torbjörn Gehrke har flyttat in i Jämtland med ett storstadstänk. Med ett tänk där allt är möjligt. Till och med att vinna SM-guld.

Han har, kort sagt, flyttat in i våra hjärnor. Förändrat våra attityder, våra förväntningar. Tänjt på gränserna.

Därför är Mr Gehrke så oerhört betydelsefull för Jämtland Basket. Därför är det – vill vi påstå – av avgörande betydelse att Westin, Johansson och de övriga ser hela bilden. Ser vad som håller på att hända – och belönar sin headcoach med ett förlängt kontrakt.

Det nuvarande går ut sommaren 2019. Då har TG gjort fem år i Jämtland Basket. Bloggen vet att han funderar på framtiden. På om han ska ta nästa steg. Ta ett nytt jobb. Kanske byta bransch. 

Högpresterande människor som Torbjörn Gehrke stannar sällan på sin post i evigheter. De vill vidare. De ser ständigt nya utmaningar. Nya projekt att hugga tänderna i.

Saken är dock den att ”Projektet Jämtland Basket” precis har börjat. Mycket återstår att göra. Frukterna ska skördats.

Basketfebern har börjat grassera i Jämtland. Nya Sporthallen fylls mer än någonsin. Jämtland vinner och vinner stort. Laget charmar publiken, massmedia. Underifrån fyller talangerna på i Jämtland U.

Torbjörn Gehrke har byggt grunden. Den står stadigt. Nu ska det övre skiktet läggas på plats. Spetsigheterna. Det snygga taket. Det som ger glans åt hela bygget.

I fjol bestod ”taket” av Durham, Puidet, Purifoy, Cinac, Bruesewitz. Det räckte långt. Nästan till semi.

I år består taket av Nikkarinen, Puidet, Purifoy, Paul, Taylor. Hur långt kan det bära?

Utklassningssegrarna mot Nässjö, Södertälje och Umeå, vinsten mot Norrköping och den tunga, dubbla förlängningssegern mot Södertälje visar att nivån finns där.

Nick Rajacic i Borås Tidning skymtar SM-finalkvaliteter hos årets Jämtland.

”Knappast med Nikkarinen i laget och med en färsk 32-poängsförlust mot Luleå”, menar säkert andra.

Gehrke har andra tankar. Han ser tydliga framsteg hos sin finske landslagsguard. Dessutom tror han att smällen i Luleå hade naturliga förklaringar.

– Vi har ett fantastisk bra lag när vi är som bäst. Vi eller Norrköping kommer att ta andraplatsen (i grundserien) efter Luleå, säger han. 

Kaxigt eller bara ett utslag av stort självförtroende?

Eller bara… Torbjörn Gehrke i all enkelhet?

Låt oss säga så här: Jämtland Basket har ALDRIG haft en headcoach som denne man. Han är unik. På många sätt. Just därför tror vi att det vore ytterst klokt att låta honom fortsätta att hålla i spakarna ytterligare en andra kontraktsperiod.

Till sist: Bloggen ber att få önska ett riktigt Gott Nytt År till alla basketintresserade följare av dessa inlägg. Ni är många och ni finns inte bara i Jämtland. Det värmer.

Publicerat av

Hans Andersson