Buszka ersätts av Blomgren

Wiktor Buszka lämnar ÖB, men blir kvar i Jämtland U.

Wiktor Buszka tvingas alltså lämna ÖB dam. Sportchefen Krister Blomgren tar över, med Elena Popkey som ny hjälpcoach.

Blomgren har i veckan funnits med på träningarna och kommer att leda laget de resterande åtta matcherna i superettan.

En källa säger att helgens match mot Wetterbygden blev droppen för vissa spelare när det gällde förtroendefrågan gentemot Buszka.

Andra menar att det är fel att avskeda en sån lovande coachtalang.

Oavsett vilket kan vi konstatera att Wiktor Buszka haft en omöjlig uppgift. Att vara HC för två elitlag, både Jämtland Basket U och ÖB, är ohållbart. Det går inte. Det är en kombination som inte ens en kompetent , heltidsanställd person klarar av.

Wiktor Buszka har varit fantastiskt lojal. Han har accepterat de två rollerna och gjort sitt yttersta, men frågan är om han inte velat mer än han har kunnat.

Den polskättade före detta Eosledaren kastades in i sina uppgifter utan någon som helst coachrutin. Han har knappt spelat basket själv och hans tidigare jobb bestod av att vara videoansvarig i Skåneklubben.

Självklart kan Wiktor Buszka bli en duglig basketcoach i framtiden, men då måste han stegvis få växa in i sin roll. Först som hjälpcoach och sedan som ytterst ansvarig.

ÖB:s ledning har redan börjat jobbet att hitta en långsiktig ersättare till Buszka. Man söker framförallt i Stockholmsområdet, där det finns mängder av unga, duktiga coacher.

Blomgrens inhopp är bara tillfälligt, även om det förmodligen var ett måste just nu.

Han själv och styrelseledamoten Bosse Svensson behöver även göra ett digert jobb på spelarfronten. ÖB har tappat massor av spelare sedan i fjol, både i A-laget och strax där bakom. Nya spelare måste rekryteras, speciellt eftersom återväxten inte är den bästa.

Visst finns det talanger, men de är flera år för unga.

Ambitionen att snabbt återvända till Damligan måste läggas på is en tid. ÖB har varken organisation, ekonomi eller spelarmaterial för att sikta uppåt inom de närmaste åren.

Det optimala för ÖB just nu skulle vara att man…

1… hittar en långsiktig coachlösning. En kompetent kraft som klubben förmår skriva ett långtidskontrakt med.

2… lyckas rekrytera ett antal division 1-spelare som får bli stommen till det ”nya ÖB”. Ungefär som i början av 2000-talet, när Richard Persson var headcoach.

3… stärker och breddar organisationen. Både på kansliet och i styrelserummet.

4… tar nästa steg på Basketgymnasiet. Dels i form av att kunna locka till sig fler talanger, dels att kunna heltidsanställa Hasse Vågström som coach.

5… fortsätter att jobba på ungdomssidan, tillsammans med ÖB Ungdom. Det behövs fler spelare i de yngre lagen. Bredden behöver bli bättre.

ÖB hade något riktigt bra på gång i fjol, när man gick upp i Damligan. Den oväntade nedflyttningen har dock satt klubben tillbaka flera steg. Den har gett närmast chockartade konsekvenser och just nu är den unga föreningen långt ifrån damligamässig.

Publicerat av

Hans Andersson