Toni Prostran: Vem hade anat det?

Jämtland Baskets senaste förvärv blir fotograferad och filmad av Nils Johansson och Magnus Wattman, viktiga pjäser i Jämtlands matcharrangemangs- och digitala stab.

Nyheten slog verkligen ned som en bomb.

Toni Prostran är klar för Jämtland Basket. Alltså The Toni Prostran – ingen billig kopia.

Här kan vi faktiskt tala om en så kallad ”kioskvältare”.

En av det moderna Kroatiens absolut bästa basketspelare, med en meritlista lika lång som en Ingmar Bergman-film.

Stor stjärna som ungdoms- och juniorspelare hemma i Kroatien, VM-brons för sitt land i U19 och U18, Årets spelare/guard i olika europeiska ligor, assistkung i Sverige och Litauen med mera med mera.

Toni Prostran är helt enkelt en av de mest meriterade spelare som Jämtland Basket lyckats värva genom historien.

Bara det är värt en applåd till herrar Gehrke, Brlek, Johansson, Westin, Wagenius och de andra.

Ja, Zeljko Brlek ska kanske ha en extra ryggdunk. Som den kroat han är har han alltid ett gott öga till spelare från sitt hemland (och även ett stort kontaktnät) och det var också han som tog de första kontakterna.

Om Brlek fick önska skulle han nog bygga ett lag med mängder av spelare från Kroatien…

Det vi alla frågar oss är ändå hur Jämtland lyckades med en sån här profilvärvning?

Enligt uppgift hade Prostran en klubb på gång i Litauen och att tävla i en sådan konkurrens brukar vara lönlöst för svenska klubbar. Litauen är ett av Europas bästa basketländer, med lönekuvert som Jämtland och andra SBL-föreningar bara kan drömma om.

Litauiska klubbar har dessutom en annan viktig fördel: spel i diverse Europacuper eller Baltiska ligor.

Ändå valde Toni Prostran att gå till Jämtland Basket.

– Jag älskar Sverige. Det här är mitt andra hemland, säger han själv.

En annan viktig faktor för beslutet är att 26-åringen söker stabilitet i basketlivet och livet i stort. Där har Sverige en fördel.

Prostran vet att svensk basket må ha låg ranking i Europa, men att det finns ett område där SBL-klubbarna håller högsta klass: utbetalningen av löner.

”Det kan vara si och så med det i delar av övriga Europa. Ibland kommer lönen på rätt datum, ibland inte” säger en person till Bloggen.

Den osäkerheten kan ha spelat Jämtland Basket i händerna.

Värvningen av Prostran har redan gett ett märkbart lyft i Jämtland Basket. Det märktes på dagens träning. Både bland spelare (ja, kanske inte hos Antto Nikkarinen), ledare och åskådare.

Glädjen var påtaglig. Skratten var många.

Alla hoppas förstås att värvningen också ska bli ett sportsligt lyft. En som är lite tveksam till det är Peter Lindvall, basketjournalist i Luleå och en av Sveriges tyngsta namn i gebitet.

– Jag tror inte att Jämtland hade kunnat hitta en bättre EU-guard i det här läget. Att värva i januari är väldigt svårt. Däremot tror jag att man kan få problem med Prostran eftersom han inte är den typ som gillar att spela snabbt, vilket Jämtland vill.

– Prostran är en ”bollknådare”, en typisk Balkanguard som gillar pick-and-roll” och att ”gå upp” upp med bollen. Han är väldigt vass i fem-fem-spelet och kanske inte lika bra att pressa upp bollen, menar Lindvall.

Hur var det i Luleå?

– Inget fiasko, men Luleå gjorde nog en felbedömning. Man ville spela snabbt, men Prostran är inte riktigt den spelartypen. Han och Jarraun Burrows hade ett fint samspel, men en spelare som Christopher Ryan, kom bort. Han gillar att springa i korridorerna, men med Prostran i laget kom sällan bollen.

En annan fråga är om Toni Prostran inträde i Jämtland Basket betyder att Antto Nikkarinen lämnar. Inte säkert.

”Det är upp till honom och hans agent. Men vi kommer inte att tvinga bort honom. Han tillhör oss” menar en ledare i Jämtland Basket.

Nikkarinen fanns med på dagens träning och kommer att vara med i truppen mot Uppsala.

Oavsett hur det bli med den saken är det förstås supertrist att finländaren har misslyckats i SBL. Vi hade alla önskat att hans första utlandsjobb skulle ha blivit en succe, men så är (basket)livet ibland. Oförutsägbart.

Det som talar för att Nikkarinen lämnar Jämtland är att andra ligor i Europa har ett mycket senare värvningsfönstret. Han har alltså tid på sig att att hitta en ny klubb.

Antto Nikkarinen är kvar i Jämtland tills vidare.

Publicerat av

Hans Andersson