19:04: Jämtland-Uppsala

Spelaren med nummer 5 har landat. Räkna med att han får extra många applåder i kväll; Mr Toni Prostran.

Jakten på den åttonde segern och ett trendbrott går vidare i kväll; Uppsala kommer på besök till Nya Sporthallen och den stora nyheten är förstås värvningen av Toni Prostran.

Jämtlands klubbledning trodde i går att chanserna var mycket goda att kroaten ska hinna bli spelklar och det vore ju inte så dumt.

Prostran kan mycket väl vara skillnaden mellan slutspel och inte slutspel. Den 26-årige guarden är en fantastisk bollspelare, med ett spelintellekt och händer av världsklass.

Vi såg inte hela kvällsträningen i går, men det vi såg var tillräckligt. Det var en fröjd att bevittna hur Prostran tog sig an övningarna. Han klev in i spelet och tog plats på ett sätt som… ja, som bara en riktig lirare gör.

Vi såg blixtsnabba händer som dribblade bollen, som slog passningar och som sköt så mjukt och så säkert. Vi såg snabba fötter som hittade sina positioner, som tog sig till avslut och som banade väg för rätt beslut.

Ja, tempot i spelmomenten var plötsligt på en annan nivå än det vi är vana vid.

Vi som älskar basket över det mesta annat i livet behövde bara en liten stund för att se att Prostran är något annat. Något utöver det ordinära.

Det var som att se instinkten ta över, den av åratal inlärda basketteknik som skapat Toni Prostran till den toppspelare han är. Inget komplicerat, bara naturligt.

Stenhårda pass ”på läppen”, i steget. Dribblingar som likt koreograferade mönster skapade rytm och tempo till en vanlig uppvärmningsövning.

Tänk att en basketträning kan vara så… ja, så njutbar. Ibland behövs det bara en spelare för att nivån ska höjas.

Det är som att alla de övriga rycks med och förbättras. Som att man plötsligt blir varse om en ny värld, där det krävs maximal närvaro och skärpa.

Märkligt, men sant.

Toni Prostran har landat. Men målet är att han och hela Jämtland Basket snart ska lyfta. Lyfta mot nya höjder.

Kanske startar den planerade flygturen redan i kväll.

Publicerat av

Hans Andersson