Försvaret, Prostran och segern

Det var enorm intensitet, inlevelse och glöd hos båda lagen. Både på och vid sidan av planen.

Det var lite stelt och nervöst och utan det där offensiva flödet och rytmen som man alltid letar efter.

Det hackade och frustade – men det blev seger. Den åttonde i år och den allra skönaste.

Den första vinsten sedan 27 december (106-79 mot Umeå) smakade… fantastiskt bra för alla inblandade.

Dessutom fick vi se en ny guardgeneral ”födas” i Jämtland Basket.

Toni Prostran.

Det var ingen dundersucce. Ingen fantommatch. Men det var en övertygande insats av en spelare som är född att leda basketlag.

Prostran började på bänken och kom in efter 5.46. Han bytte av Gustav Hansson som hade gjort ett urstarkt PG-jobb så långt.

Den kroatiske stjärnspelaren tog över matchen direkt. Han lade händerna på bollen och började styra och ställa.

Hans första insats var en frispelning av Brandon Taylor som enkelt lade i två poäng. Sedan kom en attack på korgen, men istället för ett eget avslut, ett sidledspass till en helt fristående Niklas Larsson som dunkade i en trea.

Presentationen var så att säga gjord.

– Vilken ledare och vilken trygghet han gav till laget direkt då han kom in, menade Nils Johansson, TV-chef och styrelseledamot i Jämtland Basket.

”Nisse” har förstås helt rätt. Toni Prostran är inte bara en pointguard. Han är en general, en basketens befälhavare som hela sitt basketliv varit den som styrt sina lag. Den som tagit de viktiga besluten i matcherna, den som man har kunnat lita på när dramatiken varit som störst.

– Toni är en annan spelare än Antto eftersom han håller i bollen lite längre. Det betyder att vi måste lära oss att spela lite annorlunda, sa Torbjörn Gehrke och betonade att Prostrans kvaliteter som duellspelare gör att han kan ”bryta upp” svårforcerade försvar.

Värvningen av Toni Prostran ger Jämtland en ny dimension. Ett nytt hot. Det bör innebära att andra spelare kommer att växa.

Vi såg en försmak av det mot Uppsala. Brandon Taylor tog för sig på ett helt annat sätt än förut. Han satte nivån både i anfall och i försvar.

Enligt uppgift syntes de positiva effekterna av värvningen direkt på första träningen. Tempot, intensiteten och kvaliteten höjdes direkt.

– Till och med Antto gjorde sin kanske bästa träning hittills, sa en av åskådarna.

Toni Prostrans debutmatch för Jämtland slutade för egen del med 10 poäng, 3 returer och 4 assists, men även 5 turnovers.

Helhetsintrycket dock mycket bra. Här har Torbjörn Gehrke fått in en spelare som han med gott samvete kan räcka över nycklarna till.

Men utan ett aggressivt och uppoffrande försvar går de förstås inte. Det har Jämtland. 65 insläppta poäng mot Norrköping, 71 mot Uppsala. Det är väldigt bra.

Vi säger det direkt. Torbjörn Gehrke har många förtjänster som coach, både på träningsgolvet och i matcher, men en av de faktorer vi uppskattar mest är hans fokus på försvaret.

Gehrke vet att försvarsspelet är ett basketlags viktigaste fundament. Det är där allt börjar. Det är där som standarden sätts. Därför jobbar han mycket med attityder, med positioner i duellspelet, med det kollektiva samarbetet, ja, med allt som krävs för att stoppa motståndaren.

Därför har Gehrke tagit tillbaka Jaan Puidet och Preston Purifoy. Därför fortsätter han att satsa på Gustav Hansson.

Inte för att de skjuter så fantastiskt eller är så enorma hot i offensiven, utan främst för att de är tre fantastiska försvarare. De spelar med intensitet och tuffhet. De tar smällar och ger smällar.

Nu har Gehrke även fått en annan försvarsspecialist i sitt lag; Niklas Larsson. Killen som gjort sig känd som en av Sveriges bästa skyttar har plussat på sitt CV med en ny egenskap; ”uppoffrande, fysisk och elak försvarare”.

– Niklas och Gustav var helt otroliga i sitt försvar i dag. Preston också, men det har vi vant oss vid, sa Jämtlands headcoach.

Alla tre gjorde ett hästjobb. Jenkins hölls på 19 poäng, medan Axel Nordström och Viktor Gaddefors stannade på för dem beskedliga 13 respektive 10 poäng.

Det är som vi har sagt förut: i en säsong och med ett lag som saknar fjolårets talang i anfall, de där spetsiga anfallsspelarna, är försvarsspelet nyckeln till framgång.

Därför bör spelare som Puidet, Hansson, Purifoy och Larsson ges extra mycket utrymme. Det är dessa som sitter inne med svaret på hur långt årets Jämtland ska gå.

Men nu tar vi några dagars paus och njuter av säsongens skönaste triumf.

Inga segrar känns bättre än segrar som tas efter kamp, strid och riktiga holmgångar.

Det som är extra stärkande är att Jämtland stod inför säsongens viktigaste match, med nerver på helspänn, med en ny spelare i laget – men att man stod pall. Man tog kampen och krigade ned Uppsala med deras egen metod: vinnarskalle och tuffhet.

Over and out.

En nyfriserad Gustav Hansson var matchens bäste spelare i plus/minusstatistiken. 13+ var 5 bättre än Niklas Larsson, som var matchens andra bästa aktör.

Publicerat av

Hans Andersson