Dråpslaget för Dolphins

Norrköpings succeförvärv Jonathan Dubas är skadad. Risken är att han missar resten av säsongen.

Dubas fick nyligen en smäll på ena knäet, varpå en broskbit lossnade. Det innebär att den schweiziske forwarden blir borta en längre tid.

– Det drabbar oss som lag och vi får spela utan en riktigt bra spelare. Han har kommit in med härlig energi, både på och utanför planen, säger headcoachen Adnan Chuk till klubbens hemsida.

Dubas har spelat fem matcher för Dolphins och snittat 10,8 poäng och 3,8 returer.

Självklart är beskedet ett dråpslag för Chuk och övriga laget. Inte minst eftersom det svenska värvningsfönstret omöjliggör förstärkningar.

Vi tycker att Basketförbundets fleråriga regel är både mossig och orättvis. Att stänga dörren ”mitt” under grundserien kan få förödande konsekvenser för lag som plötsligt drabbas av skador.

Den här regeln har diskuterats bland coacher och klubbdirektörer förut – men till ingen nytta. Förbundet verkar vara lika hårdnackat stelbent som i vissa andra frågor.

Syftet med regeln är förstås att förhindra snabba värvningar och därmed förbättringar inför slutspurten och slutspelet. Förbundets ursprungliga tanke är nog att ”rikare” klubbar inte ska kunna öppna plånboken i februari/mars och därigenom påverka förutsättningarna på ett oschysst sätt.

Men är det verkligen så som man resonerar ute hos SBL-klubbarna?

Vi tror inte det.

Den fattigaste klubben är kanske den som är i störst behov av sena förstärkningar. Eller förstås den klubb likt Norrköping som får en skada på en nyckelspelare – efter det att värvningsdörren är stängd.

Basket går heller inte att jämföra med till exempel ishockey eller fotboll, där trupperna är så mycket större och enskilda spelarskador inte påverkar i lika stor utsträckning.

En skada i ett svenskt basketlag kan få stora konsekvenser också utifrån den aspekten att man sällan har ett reservlag att plocka ersättare från.

Ponera att Dolphins istället hade fått Joakim Kjellbom skadad i detta sena läge. Då hade det varit schack matt för Adnan Chuk redan i-n-n-a-n slutspelet hade börjat.

Sådana idiotiska regler går inte att ha. Förbundet måste väl vara mån om att hjälpa klubbarna. Inte stjälpa dem.

Egentligen är hela frågan synnerligen enkel att lösa.

Antingen behåller förbundet regeln som den är, men ger drabbade klubbar chansen att söka dispens för hastigt uppkomna skador, som riskerar att bli långvariga.

Eller också justerar man regeln. Värvningsstoppet kan finnas kvar, med det tillägget att varje klubb får rätt till högst en spelarförstärkning efter gällande datum.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *