Jämtland-Södertälje och ÖB:s sista hemmamatch

Ligan är tillbaka efter VM-kvaluppehållet. Första lagen ut är Jämtland och Södertälje, som möts på torsdag.

En ny Basketvecka har påbörjats. En minst sagt annorlunda vecka. VM-kval, SBL, Superettan dam och Basketettan.

Allt på samma gång. Dessutom enormt viktiga matcher både i VM-kvalet och i SBL.

Den börjar i dag, måndag, med åtta matcher i VM-kvalet för Europagruppen, däribland Ukraina-Sverige.

Därefter fortsätter veckan på torsdag med Basketligan, som återkommer efter två veckors uppehåll. Första matchen spelas i Nya Sporthallen.

Jämtland mot Södertälje.

”Älgar” mot ”Kungar”.

Torbjörn Gehrke mot Ludwig Degernäs.

Matchen är extremt viktig i kampen om slutspel. Båda lagen har 22 poäng och är fyra respektive femma, strax bakom Borås.

Veckan fortsätter med dubbla bortamatcher i Stockholm för Jämtland U. Central och Norrort. Sedan avslutar ÖB dam med att ta emot Malbas på söndag.

Den matchen är också årets sista på hemmaplan för Krister Blomgrens lag. Kanske är det även sista chansen att se Elena Popkey och Ta’Rea Cunnigan i ÖB-dressen.

Popkey ska börja studera i höst och tar paus från basketen. Cunnigan har inte bestämt sig för var hon ska spela nästa säsong.

– Vi får se. Jag tar en dag i taget. När jag kommer hem ska jag prata med min agent. Men jag vill fortsätta spela som proffs, säger Ta’Rea, som gjort succe i ÖB.

Den kreativa USA-forwarden snittar 24,3 poäng – klart mest i superettan. Med sina 8,5 returer per match är hon dessutom fyra i returligan.

– Ta’Rea och Elena är två fantastiska spelare. Både på och utanför planen. Jag kan inte nog berömma dem. Elena har dessutom tagit ett träningsansvar på sistone eftersom jag inte har kunnat vara med på alla träningar. Vårt mål är att behålla dem båda, säger Krister Blomgren.

Hur det än går med den biten: Popkey och Cunnigan är värt ett fint avsked på söndag. Förhoppningsvis med årets bästa publiksiffra.

Sista matchen för ÖB på söndag? Eller kan klubben locka Elena Popkey att stanna kvar?

Ta’Rea Cunnigan har gjort succe i ÖB. Inte konstigt att klubben vill behålla henne.

Publicerat av

Hans Andersson