Straffprocenten – svenskt rekord av Jämtland?

Will Paul vid strafflinjen. Det är ett moment som de senaste tre matcherna gett fantastisk utdelning för Jämtland Basket. Paul snittar 74 procent från linjen.

Det var egentligen Erik Westin som satte fingret på det i lördags, när vi samtalade om läget i Basketligan och hemmamatchen mot Umeå på fredag.

– Ni borde skriva något om vår straffkastprocent. På de tre senaste matcherna har vi skjutit helt makalöst bra, sa Westin.

Faktum är att Jämtland Baskets ordförande har rätt. Fullständigt rätt.

Siffrorna är overkliga.

Är det till och med något slags inofficiellt svenskt rekord?

Se bara:

Mot Södertälje (seger med 82-76): 22/23 straffar.

Mot Norrköping (seger med 91-71): 21/22 straffar.

Mot Uppsala (seger med 90-69): 9/10 straffar.

Bo Wagenius, chefsscout i Jämtland Basket och ett orakel vad gäller statistik, är en man som inte strör ut superlativ i onödan. Nu lossar han dock både hängslen och livrem.

– 94,5 procent (som Jämtland skjutit i tre matcher i rad) är oerhört bra för att vara på lagnivå, säger Bosse, som pekar på självförtroendefaktorn som en förklaring till de makalösa siffrorna.

Frågan är hur bra Jämtlands siffror är i ett större perspektiv? Boston Celtics har lagrekordet i NBA. Säsongen 1989/90 sköt Larry Bird och kompani fantastiska 83,2 procent på straffarna.

– Det individuella NBA-rekordet har Steve Nash. Han sköt 90,4 procent under sina 18 år, berättar Bo Wagenius.

Att vara pricksäker från strafflinjen är förstås inte liktydigt med att vinna basketmatcher, men det är en viktig faktor om matcherna är jämna. Bra straffskytte tyder också på andra goda egenskaper.

Kyliga hjärnor. Mental styrka. Mjuka och känsliga händer. Aggressivt och bra duellspel som skaffar fram straffkast.

Jämtland skjuter faktiskt näst minst straffkast i SBL. 372 försök på 25 matcher. 281 av dem har gett resultat. Det är 75,5 procent.

Den siffran räcker bara till en femteplats i ligan. Borås är bäst på 79,3 procent.

På de tre senaste matcherna är dock Jämtland överlägsen ledare. 52/55 straffkast är helt enkelt NBA-klass – eller kanske till och med bättre än NBA…

Frågan är varför Jämtland kommer fram till så många straffkast just nu och varför procenten plötsligt har skjutit i höjden?

Möjligen får vi svaret i veckan, innan den mycket intressanta hemmamatchen mot Umeå. Vi skulle tro att ett annat orakel gärna vill förklara sin teori.

Just det. Torbjörn Gehrke.

Niklas Larsson skjuter fina 84 procent från strafflinjen. En mycket hög siffra.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *