Vilken urladdning

Toni Prostran har aldrig varit bättre än i kväll. Kroaten gjorde en storartad match.

Vilken urladdning.

Ja, vilken prestation vi fick se från Jämtland i kväll i Boråshallen. Med en Toni Prostran i absolut högform kunde inte Borås dra nytta av sin hemmaplansfördel.

Jämtland rev åt sig initiativet från start och hade full kontroll på matchen. Segern med 94-78 grundlades efter en fantastisk tredje period som vanns med hela 33-15.

Det gjorde att Prostran och kompani kunde spela avslappnat i den sista ronden – som Borås vann med 27-17.

94-78 är blytunga siffror i en sån här pass viktig match. Ja, hela insatsen andades stabilitet och högsta nivå.

Det fanns självklart massor av individuella glädjeämnen, såsom Will Paul och Toni Prostran, men frukten av segern var ändå lagets samlade kraft.

Detta Jämtland, som vi ibland har kallat det, ”gråa lag”, har sällan spelat så färgstarkt och så lagorienterat som i dag (jo, kanske i storsegern mot Norrköping). Ett bevis för det är Jämtlands totala antal assists; hela 29!

Makalösa siffror.

Toni Prostran signerade 12 av dessa. Det var rena Jabril Durham-klassen över Jämtlands nye PG i dag. Dessutom 18 poäng efter 3/4 från distans.

94 poäng framåt är förstås ett styrkebesked i en så här pass betydelsefull match. Men försvaret var minst lika starkt. 18, 18 och 15 insläppta poäng på de tre första perioderna är ruggigt starkt.

Segern var viktig på flera sätt:

1. Det ger Jämtland hemmaplansfördel i en eventuell tredje match i SM-kvartsfinalen.

2. Den gör också att Jämtland får matchkvoten 15-13 i grundserien. Alltså fler vunna än förlorade. Det är historiskt. Aldrig tidigare har ett Jämtlandslag haft pluskvot i en grundserie. Fjolårets snudd på succéartade säsong gav 16-16 i kvot.

3. Jämtland slutar trea, det är också historiskt bra. Klubbens bästa säsong genom tiderna.

Jämtlandstruppen – där Olle Lundqvist inte spelade en enda minut – tillbringar natten på hotell i Borås. Sedan återvänder de till Jämtland i morgon för att starta uppladdningen inför nästa veckas SM-slutspel.

Spelprogrammet är:

Tis 3 april: Jämtland-Borås.

Tors 5 april: Borås-Jämtland.

Lör 7 april (eventuellt): Jämtland-Borås.

Will Paul – så smart med bollen. Så nyttig i tresekunders. Så farlig från distans. Den amerikanske insidespelaren klev fram på ett imponerande sätt och var matchens bästa målskytt med 25 poäng.

Vilken match han gjorde, Oliver Gehrke. 11 poäng efter felfritt skytte. 17-åringen har svarat för en närmast sensationellt bra säsong.

Borås-Jämtland 78-94

18-21, 18-23, 15-33, 27-17

Bäst i Borås: Brett Bisping 22, Marin Mornar 18. Jämtland: Will Paul 25, Toni Prostran 18, Brandon Taylor 16, Oliver Gehrke 11, Preston Purifoy 10, Gustav Hansson 6, Daniel Johansson 3, Jaan Puidet 3, Niklas Larsson 2.

Returer: 36-30 (Puidet 8).

Assists: 13-29 (Prostran 12).

Steals: 2-6.

Turnovers: 10-7.

Publicerat av

Hans Andersson