Långfredag: senaste nytt inför slutspelet

Daniel Johansson, Adam Johansson, Will Paul och Olle Lundqvist.

Tre dagar kvar. Sedan börjar slutspelet i SBL.

Södertälje-Umeå och Jämtland-Borås på tisdag. 18.04 respektive 20.04.

En del tycker kanske att 20.04 är lite för sent, men det konceptet har blivit en succe för Jämtland så det borde borga för en fin publiksiffra.

Faktum är att 20.04 känns som ett idealiskt klockslag för ligabasket i Jämtland. Både vardag som lördag. Man hinner hem i god tid från jobbet, hinner äta middag, umgås med familjen och vänner, shoppa, utöva sina fritidsaktiviteter – och sedan droppa in i Nya Sporthallen på kvällskvisten.

Vi tog en sväng till Jämtlands träning i går. Alla var med, även Olle Lundqvist. Förhoppningen är att 18-åringen ska vara spelklar på tisdag. I så fall kan båda lagen mönstra full trupp.

I Borås verkar Jyles Smith vara tillbaka efter den handskada som han fick för en tid sedan. Skadan har krävt gips, men det gipset ska vara kastat och Smith bör vara redo på tisdag.

Det höjer förstås båda lagens styrka. Jämtland får en bredare bakplan, Borås blir vassare under korgarna.

Delar av Jämtlands styrkor befinner sig i Södertälje i påskhelgen. Klubbdirektör Peter Johansson, Oliver Gehrke, Adam Johansson, John Pålsson och Olle Lundqvist ska spela Scania Cup i H19-klassen. Lundqvist lär vilja testa sitt knä i helgen, men ett säkert tips är att han följer med enbart som stöd och hejarklack.

Nya Sporthallen är egentligen påskstängd i helgen. Inga träningar tillåtna. Men det går förstås inte för Jämtland Basket som behöver förbereda sig inför slutspelet. Det här betyder att klubben måste betala dyra pengar för att få hyra träningstid, vilket man förstås kan tycka till om.

När säsongens viktigaste matcher ska spelas borde det finnas en självklar strategi från kommunen att låta den största hyresgästen få tillträde utan krångel. Och utan att salta hyran. Så är det väl på andra arbetsplatser: även om personalstyrkan minskar finns det ju oftast en slags jourverksamhet för att bistå de som verkligen behöver hjälp.

Nu verkar kommunen ha varit behjälplig för att lösa träningstiderna för Jämtland Basket, vilket förstås är bra – och nödvändigt. Men det vill åt är att det borde vara en självklarhet att Östersunds största inomhushall har öppet när tävlingssäsongen är i full gång. Även om det är påsk och även om det kanske bara är i begränsad omfattning.

Påsken är en viktig högtid och folk vill och behöver vara lediga, men den är inte så viktig att allt bara måste stänga ned. Kom ihåg att Östersunds Nya Sporthall är en serviceinrättning. Den är till för allmänheten.

Samtidigt är det här inte vaktmästarnas fel. De sliter på så gott de kan. Frågan ska självklart lösas av cheferna. De borde inse att oavsett om det är påsk eller inte bör Östersunds kommun ge gott om svängrum till de klubbar som ”råkar” ha sin mest intensiva period just nu.

Vi fick en pratstund med Will Paul innan träningen. Han tror det finns några extra viktiga parametrar om Jämtland ska kunna vinna kvartsfinalserien mot Borås.

– Vi måste hålla oss till vår matchplan. Spela snabbt, dela bollen och spela hårt försvar på deras duktiga guards. Men även jobba bra på returerna eftersom de har ett fysiskt stort lag.

Publicerat av

Hans Andersson