”Spanska” Wetterbygden går upp i SBL

Småland får två lag i nästa års SBL. Nässjö samt nykomlingen Wetterbygden.

Wetterbygden gjorde det.

Det spanskinspirerade Smålandslaget – med tre spelare och coach från Spanien – vann den avgörande matchen mot Djurgården med hela 94-80 och kommer med stor säkerhet att bli lag nummer 10 i nästa års SBL.

Spanska trion Exposito, Calvo och Masllorens gjorde 43 poäng totalt. Calvo hade dessutom hela 12 assists.

Det enda som återstår är att besegra tabelljumbon Luleå Steelers i sista omgången. Det bör man göra utan större problem. Sedan kan Dennis Aulander och hans medarbetare starta tidernas största basketfirande i Huskvarna.

Vilken säsong det har varit för Huskvarnalaget. Först blev damlaget uppflyttat till Damligan utan kval och nu följer herrarna på.

Aulander med stab är sannerligen värda sina framgångar. Klubben har i flera år satsat mot eliten och haft en ambition och energi som nu har betalat sig.

Wetterbygden är värd sina två triumfer också av ett annat skäl. Klubben/staden blev häromåret av med sitt BG (till Mark), vilket förstås sved oerhört hårt. Här uppe i Jämtland, där vi kanske inte känner till alla turer i rockaden, kändes det lite orättvist mot Huskvarna.

Nu får Dennis och de andra en form av upprättelse, vilket vi glädjer oss mycket i.

Jämtland Baskets klubbdirektör Peter Johansson säger så här om Wetterbygdens framfart:

– De har ett spännande projekt i Jönköping. Nu blir det derby mot Nässjö. Med Aulander vid rodret kommer det att bli bra.

Samtidigt ger vi en tanke och en kram till alla i Djurgården. Till coacher och spelare, till klubbchefen Goran Popov och hans kollegor som ville så mycket, men som föll på målsnöret. Vi lider med klubben som förmodligen hade fixat andraplatsen om inte den fruktansvärda tragedin hade inträffat med Dee Ayuba.

Där och då försvann nog ”Järnkaminernas” chanser. Speciellt eftersom klubben inte hann eller inte kunde ersätta Ayuba.

Frågan är vad som händer nu. Orkar och vill Djurgården och AIK att satsa vidare mot SBL?

Finns ekonomin hos ”Gnaget”? Klubben tvingades i år dra sig ur Damligakvalet på grund av bristande resurser och det kan behövas flera år att bygga upp de rätta musklerna.

Nästa års SBL får därmed ett lite mer sydligt utseende. Två lag från Småland, ett vardera från Borås och Norrköping. Sedan Södertälje, Köping och Uppsala i ”Mälardalen” och tre lag i Norrland (Jämtland, Umeå och Luleå).

En förhoppning är att tiolagsserien blir permanentad. Ja, inom något år kanske det finns möjlighet att utöka till tolv lag. Viktigt dock att inte urholka superettan för mycket . Den serien har varit ett stort glädjeämne.

Publicerat av

Hans Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *