Bronsmatchen blev något att minnas

ÖB:s H19-lag efter bronsmatchen i SM.

ÖB vann bronsmatchen i USM. 85-72 mot Norrköping efter en formidabel fjärde period som vanns med hela 28-11.

– Jag är mycket stolt över grabbarna, säger headcoachen ”Pecka” Johansson.

Bronsmedaljen är inte vad ÖB hade siktat på innan säsongen. Då var det guld och inget annat som gällde. Ganska självklart med tanke på att fyra av spelarna då återfanns i Jämtlands ligalag.

Vi pratar om Olle Lundqvist, Oliver Gehrke, John Pålsson och Adam Johansson.

Men guldchanserna sjönk betydligt när Lundqvist blev skadad och inte kunde vara med i Final Four. Det gjorde att Alvik hade fördel i semifinalen – som man utnyttjade.

– Efter omständigheterna är vi väldigt nöjda, påpekar ”Pecka” och det håller vi med om.

Bland ÖB:s motstånd finns många klubbar med betydligt större resurser i form av rekryteringsunderlag. Att då ändå kunna ta medalj efter medalj i USM, vinna Scania Cup (som i fjol) är i sanning starka papper.

ÖB hade dessutom nog helgens MVP i Oliver Gehrke. Han snittade 33 poäng och 13,5 returer. Ett fantastiskt facit av en av svensk baskets största talanger just nu.

Ja, faktum är att 18-åringen inte alls är särskilt långt ifrån Olle Lundqvist i faktisk effektivitet. Oliver Gehrke har verkligen tagit ett rejält utvecklingskliv i år.

I Gehrke, Lundqvist och Daniel Johansson har Torbjörn Gehrke tre av Sveriges absolut största löften just nu. Tre multifunktionella och moderna basketspelare som med fortsatt utveckling mycket väl kan spela A-landslagsbasket inom ett antal år.

ÖB vann SM-brons trots att man i princip roterade på bara sex-sju spelare. Norrköping gick runt på tio man, men ändå var det alltså ”Peckas” grabbar som var klart starkast i slutet.

Ett mäktigt kvitto på att Gehrke och kompani har den fysik och vinnarvilja som krävs.

ÖB:s spelare och coacher vänder nu hemåt efter en lång och innehållsrik säsong. Nu väntar en period av vila och återhämtning. Sedan är det försäsong igen.

För Lundqvist, Gehrke samt för bröderna Daniel och Adam Johansson blir det ingen längre vila. De är uttagna till U20- respektive U18-landslaget. Det blir med andra ord en landslagssommar av läger, landskamper och kanske även EM-slutspel i sommar.

Oliver Gehrkes 36 poäng i bronsmatchen blev förstås avgörande. Roligt också att John Pålsson fick igång sin bössa.

Publicerat av

Hans Andersson