Basketveckan: NBA-slutspel och besked från Jämtland

Blir Daniel Johansson den förste spelaren att skriva på för Det Nya Jämtland?

Veckans första dag har börjat. Det är måndag 30 april och det här är vad Basketveckan bjuder på.

NBA-slutspel.

Vi är framme i kvartsfinal och så här ser matchserierna ut:

Västra: Houston-Utah 1-0 i matcher. Golden State-New Orleans 1-0.

Östra: Toronto-Cleveland 0-0, Philadelphia-Boston 0-0.

SM-finalen i herrligan:

Matchserien börjar på onsdag med hemmaplan för Luleå. Därefter ser match 2 till 4 ut så här:

Lör 5 maj: Norrköping-Luleå.

Tis 8 maj: Luleå-Norrköping.

Fre 11 maj: Norrköping-Luleå.

Ur jämtländsk synvinkel är det inga matcher. Bara träning och förberedelser inför nästa säsong.

De enda matcher som återstår är på ungdomsnivå. Cirka ett halvdussin lag från ÖB ska nästa vecka till Göteborgs Basketfestival som avslutning på säsongen.

Jämtland Baskets två herrlag samt ÖB:s damer fortsätter att planera för nästa säsong. Där har ÖB kommit längst. Tre spelare är klara, varav Elena Popkey blir spelande coach. Sportchefen Krister Blomgrens kommande drag kan bli att säkra upp en extern matchcoach samt förlänga med Stina Dahlin och Sanna Edström.

Jämtland och Torbjörn Gehrke jobbar frenetiskt för att bygga sitt nya lag. Hittills finns dock inte mycket att rapportera.

– Vi har grejor på gång, men kan inte gå framåt och vara offentliga än. Dels eftersom kontrakt inte är klara, dels eftersom det fortfarande är tidigt. Spelare vill vänta tills marknaderna börjar att röra på sig. Den svenska säsongen är inte slut än och i övriga Europa spelas det också för fullt. Där börjar det inte röra på sig förrän i slutet på juni, menar Torbjörn Gehrke.

Att värva någon från de europeiska ligorna kommer att vara svårt att göra så här tidigt. Aktuella spelare vill kolla alternativen först.

Därför jobbar Jämtland just nu mest med den svenska marknaden. Både med fjolårsspelare och externa krafter.

Det vi dock redan vet är att Gehrke kommer att ställa ett nytt Jämtlandslag på banan i höst. Det kan faktiskt bli 50 procent nya spelare i 12-mannatruppen.

Klart är att Preston Purifoy och Will Paul lämnar laget. Troligen också Niklas Larsson.

Stora frågetecken finns för Toni Prostran och Olle Lundqvist. Den ene kan vara för dyr, den andre sneglar på spel i USA eller Europa.

… men Jan Puidet måste ni väl göra allt för att behålla?

– Självklart. Men vi ska också veta att Jaan har gjort tre år i Jämtland. Han vill givetvis kolla vilka alternativ som finns ute i Europa. Ibland kan spelare också behöva nya utmaningar. Du kanske inte kan äta ägg alla dagar utan vill även prova något annat.

Enligt vad vi förstår förs även samtal med Brandon Taylor om en fortsättning.

Hur är läget på svenskfronten?

– Vi hoppas att alla våra egna killar väljer att stanna (Daniel och Adam Johansson, Oliver Gehrke och John Pålsson). Vi för också en dialog med Gustav (Hansson). Jag vill jättegärna att Gustav blir kvar.

De fyra förstnämnda spelarna är mogna att ta ett kliv uppåt i hierarkin och det bekräftas av Torbjörn Gehrke, som är redo att ge mer speltid till alla fyra. Den ekvationen borde betyda att det blir kontraktsförlängningar för hela kvartetten.

Om Niklas Larsson lämnar Jämtland blir Gustav Hansson extremt viktig att behålla. Visst kan det vara fräscht med mycket nytt syre i ett lag, men vi tror stenhårt på kontinuitetsmodellen.

Vad är det som säger att inte Gustav kommer att få sitt rejäla genombrott nästa säsong?

Han är fortfarande bara 23 år – en låg ålder för en basketspelare. Vi tror att ett uppvisat och starkt förtroende från ledningen kan få den sista polletten att ramla ned.

Dessutom: Gustav Hanssons betydelse för Jämtland Basket växer om Jaan Puidet försvinner. Att tappa två av ligans bästa försvarare vore förödande.

Publicerat av

Hans Andersson