Här är läget i Jämtland Basket

Uppkast i SBL. Jämtland-Nässjö i fjolårets premiär. Om 4-5 månader är det dags igen.

Det är nästan exakt en månad sedan säsongen slutade för Jämtland Basket. Det var 7 april som den avgörande kvartsfinalen spelades mot Borås. På hemmaplan. Resultat: 83-86.

Preston Purifoys trepoängsskott för förlängning tog ring-ut.

Allt sedan dess har ledare och spelare skickat såren. Och skickat såren igen. Besvikelsen har förstås legat som ett tungt täcke över alla i Jämtland.

Nu börjar dimman lätta. Sakta, sakta. Ljuset börjar sippra in.

Truppbygget har börjat. Snart ska årsmötet avhandlas, där det förhoppningsvis kommer att redovisas en ekonomisk vinst.

Siktet ställs mot nästa säsong istället för att fortsätta älta kvartsfinalförlusten. Men byggnationen av Det Nya Jämtland Basket blir kanske inte lika lättsamt och smidigt som fjolårsarbetet.

Då var det ganska lätt att förlänga med spelare som Purifoy, Puidet, Niklas Larsson, Gustav Hansson och Olle Lundqvist. De hade precis avslutat tidernas bästa säsong i Jämtland med klubbrekord i vunna matcher, en femteplats i ligan, två tunga priser från Basketligan och med grasserande Basketfeber i Östersund. Publikrekorden avlöpte varandra i Nya Sporthallen. Hela klubben kunde känna hur den varma medvinden blåste i ryggen.

Ett år senare är utgångsläget ett annat.

Även om ligaspelet blev ÄNNU bättre, med en urstark tredjeplats bakom suveräna Luleå och Norrköping, var slutspelsbesvikelsen tyngre. Förhandstipsen gick i Jämtlands favör, men Borås hade mera krut, mer kvalitet, bättre matchplan.

Detta kändes ända in i märg och ben på supportrar, på spelare och ledare. Inte konstigt att det blev och har blivit kritik mot Jämtlands sätt att hantera ännu ett slutspel.

Efter en sådan fundamental besvikelse är det naturligt att spelare överväger att byta miljö. Särskilt om de, som i Larssons, Puidets och Purifoys fall, har spelat i fyra, tre respektive två år i klubben.

Det kan också ta längre tid innan spelare ger svar. De behöver själva göra sina analyser.

Det är också logiskt att Jämtland Basket som klubb undersöker om det är något i lagbygget som kan justeras. Om det fanns spelare som inte riktigt levde upp till kraven, om ledare missade något i planering, i rekrytering, i matchcoachning.

En av de spelare som hade svårt att hitta en hög och jämn nivå var Preston Purifoy. Ja, hans försvarsspel var fantastiskt och i paritet med Quinton Upshurs, men offensiven höll tyvärr inte alls samma kvalitet.

Det är från detta läge som Torbjörn Gehrke och de övriga ska bygga Det Nya Jämtland. Man ska ersätta flyktade spelare och samtidigt försöka hitta en lite annan modell – allt för att gå till semifinal och vidare.

Självklart kommer det att bli nya spelare, nya förutsättningar, en ny karaktär på laget.

Nu har det alltså också börjat röra på sig i lagbygget. Enligt vad Bloggen erfar har flera spelare tackat ja till spel för Jämtland nästa säsong. Om dessa spelare även skrivit på kontrakt är dock mer osäkert.

Vad vi förstår är det ettåriga avtal i alla enskilda fall.

En av de spelare som bestämt sig för Jämtland Basket ska vara en riktig talang och komma utifrån. En U-landslagsman.

Brandon Taylor är fortfarande aktuell, men våra uppgifter säger att förhandlingarna för tillfället har gått i stå. Gehrke och kompani lär ha börjat att leta efter alternativ.

Samtidigt har chefsscout Bo Wagenius fått in så många förslag på nya utlänningar (från agenter) att hans stab måste börja att gallra. Den processen är påbörjad.

Gustav Hansson har fått ett kontraktsförslag och ska lämna besked denna vecka.

Olle Lundqvist är fortfarande osäker på framtiden. Knäskadan är ingalunda läkt och kan bli det som avgör hans beslut. 18-åringen är nyss hemkommen från en utlandsresa där han har fått experthjälp för att reda ut knäets status och vilken rehab som måste till.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *