Summer League – fräsch ide hos Jämtland Basket

Torbjörn Gehrke instruerar två av lagen.

Idén kommer från Zeljko Brlek och vi kan faktiskt redan efter blott tre omgångar tala om succe.

Vad det handlar om?

Big Lake Summer League, eller på svenska, Storsjöns Sommarliga.

Brlek kom med idén och Jämtland Basket hakade på. Nu är sommarligan igång och alla verkar supernöjda. Unga som gamla, killar som tjejer, ligaspelare som veteraner.

– Alla blir vinnare. Här får alla chansen att lira, att umgås och träffas. Det är även bra för oss coacher eftersom vi får se alla möjliga spelare, unga som gamla. Det blir också en träffpunkt för hela basketfamiljen, en slags social betydelse, menar Zeljko Brlek, andrecoach i Jämtlands ligalag.

När vi gästade Nya Sporthallen var Brlek både spelare i ett av de fyra lagen, samt organisatör när han inte spelade.

– Ända sedan jag kom hit (2014) har jag tänkt på att det vore bra att köra en sån här sommarliga. Tidigare har vi inte haft några gemensamma träningar eller aktiviteter efter säsongens slut och fram till i augusti, säger Zeljko som direkt märkte vilket intresse som finns bland basketspelare i Östersund.

Ett 40-tal spelare har slutit upp de första tre omgångarna. De har bildat fyra lag a cirka tio spelare i varje. Dessa fyra lag möts i två matcher per kväll, 4×8 minuter. Spelarna dömer själva.

När det blir dags för Final Four, i mitten på juni, kommer man att ha domare.

Ingemar Nord, ny headcoach i Jämtland U, uppskattar verkligen idén med en Sommarliga.

– Det är ett bra upplägg där vi får in alla som tidigare spelat basket. De kommer hit och spelar matcher tillsammans med de yngre, typ födda 2001-2002. Jag tror att det är bra att de får köra med lite äldre och rutinerade spelare.

För Ingemar Nord är Sommarligan extra intressant eftersom han här får en bra överblick av de spelare som kan bli aktuella till höstens division 1. Både nya och gamla.

– Jag hoppas att de äldre killarna tar ansvar och peppar och stöttar de yngre så att de vågar ta för sig. På så sätt kommer de att ta nästa steg i sina utvecklingskurvor, säger ”Ingo”.

En av de äldre är Joakim Eriksson, den förre ligaspelaren i Jämtland och Plannja. Den nu 39-årige centern gillar också möjligheten att få ”springa av sig” lite överskottsenergi, men framförallt att återigen få lira med kompisar.

– Det är verkligen roligt. Vi hade en liknande Sommarliga i Luleå, när jag spelade där, men då var inte spelarna riktigt så unga som här, berättar ”Jocke”.

Tre spelare som gjorde ett lovande intryck på Bloggen var Felix Tandberg Wall, Viktor Kolak och Per Jonas Karlin Olsson.

Felix fanns med i fjol höstas i Jämtland U, men försvann sedan. Den storväxte och tekniske ynglingen skulle kunna bidra med många nyttiga egenskaper om han återvänder till laget.

Viktor imponerade med en härlig fysik och attackvilja, medan förre fotbollsspelaren (Ope, Frösön) Karlin Olsson visade upp överraskande goda takter.

Big Lake Summer League kommer att genomföras i tio omgångar. Från 15 maj till 14 juni. Mestadels 18-20.00. Matcherna spelas i A-hallen, där en vikvägg delar upp banan i två planer.

Hoppsan! Ser ni vilken spelare som syns mitt i bilden? Just det – Elsa Paulsson Glantz. Den förra ligaspelaren i ÖB är hemma i Jämtland efter ett år i USA.

En av alla spelare i Sommarligan är Per-Jonas Karlin Olsson.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *