Fyra positiv besked för Jämtland Basket

Ja, från Daniel Johansson.

Det är kanske inte särskilt uppseendeväckande, men ändå väldigt glädjande.

Jämtland Basket har fått klart med fyra (!) spelare från fjolårets trupp.

Daniel Johansson, Oliver Gehrke, Adam Johansson och John Pålsson har alla skrivit på eller lämnat muntliga klartecken för spel nästa säsong.

De är inte helt klara än, men Jämtland Basket jobbar hårt med alla fyra.

– Det lutar åt att kommer i mål med alla, förklarar en källa till Bloggen.

Torbjörn Gehrke är väldigt positiv.

– Ja, det är en mycket glädjande situation. Det här är dessutom våra egna killar.

Vissa är säkert inte så upphetsade att fjolårets roteringsspelare nummer 7, 9, 11 och 12 ger klartecken för en ny säsong. Det är ju inte dessa som normalt vinner matcher åt ett lag.

Det är sant, men det är just dessa spelare som å andra sidan kan vara X-faktorer i enskilda matcher. Dels genom inspirerade inhopp, dels genom aktiva insatser i matcherna.

Bloggen har en förkärlek för egna, hemmafostrade spelare som gått hela vägen från ungdomsleden. Som har klubbhjärtat på rätt ställe och som dessutom ofta har familjemedlemmar, släktingar och vänner på läktaren.

Utan att bli alltför provinsialistisk (vilket kan vara extra lätt att bli här uppe i Norrland), tror vi att det är extra betydelsefullt med en kärna av Jämtlandsprodukter.

Ja, från Oliver Gehrke.

Men och åter men. Kvartetten Johansson x 2, Gehrke och Pålsson har kapacitet att vara mer än bänkspelare. Det säger vi utan att vara vänlig i överkant.

Så här ser vi på de fyras kvaliteter:

Daniel Johansson. En av Sveriges mest lovande 98:or. En multifunktionell tre-tvåa med ett härligt rörelseschema, hög basket-IQ, driven bollteknik och ett ypperligt skott. ”Danne” är så bra att han en dag kan nå A-landslaget. Om han vågar ta för sig ännu lite till i duellspelet bör han vara en kandidat till att bli Årets Rookie i hela SBL.

Oliver Gehrke. Bara 18 år, men redo för sin tredje ligasäsong. Av alla svenska spelare som är födda år 2000 är Oliver kanske det största löftet. En mental tuffing (som sin far) som vågar när andra tvekar. Denna hårdhudade attityd är tillsammans med ansvarskänslan och den naturliga ledarkvaliteten, OG:s största förtjänster. Här har vi ett lagkaptensämne i sin bästa form. Men glöm inte skottet. Många äldre spelare skulle önska att de hade Olivers känsliga händer.

Ja, från Adam Johansson.

Adam Johansson. En äkta PG som älskar att styra spelet, älskar att ta beslut. Spelsinne som få. Har en split vision som kan ta honom en bra bit i karriären. Hur långt beror helt på honom själv. Adam kan bli superhet och avgöra matcher på egen hans, som när han gjorde 38 poäng i BE i fjol. Men han har också ett temperament som kan spela honom ett spratt. Förmågan att tackla motgångar i matcherna kommer förmodligen att bli en avgörande faktor till hans nästa utvecklingssteg. AJ kommer att få mer speltid i SBL i år, inte bara som inhoppare i slutet på matcherna. Han kommer säkerligen att kastas in redan i första halvlek i vissa matcher. Det är helt rätt. Det är han mogen för. Då kommer han också att få bekänna färg rent fysiskt. Har han snabbheten, styrkan och det försvarsspel som krävs redan i år? Hur som helst; det ska bli mycket spännande att se Adam J i en högre roteringsposition i år. Vem vet…

John Pålsson. 190 cm och en shooting guard. Har aldrig varit den största talangen, aldrig varit den som kliver fram och vinner matcher, men John har gnuggat på och genom ren och skär vilja och ambition har han nått SBL. En tjurig och tystlåten Jämtlandsprodukt som hellre låter spelet tala än snacket. Hans bästa egenskap är skottet. Om han klarar av att ta det till nästa nivå, då har Torbjörn Gehrke en rollspelare som mycket väl kan gå in och stänka i treor även i SBL.… och ja även från John Pålsson.

De här beskeden betyder att Gehrke och Zeljko Brlek har klart med sex spelare. Gustav Hansson och nye Alexander Yemane är de övriga. Ytterligare sex ska till. Sannolikt fem utlänningar och en svensk. Då är vi uppe i tolv man – det normala för en ligatrupp.

Denna nästa sextett blir förstås extremt viktig. De är dessa som ska starta matcherna – om inte främst Gustav Hansson vill annat.

Gehrke och ordförande Erik Westin har flera gånger deklarerat att det ska bli ett spetsigare Jämtland nästa säsong. Fler rena matchvinnartyper och lite mer färgstarkt lag. Årets gäng var nog aningen för grått.

Det innebär att vi kan få se några fler individualister i laget, eller åtminstone några som är naturliga matchvinnare.

Publicerat av

Hans Andersson