Gehrke: ”Spelare hör av sig”

Spelare kontaktar själva Jämtland Basket och Torbjörn Gehrke i sin jakt på en ny klubb.

Nästa spelare som kommer att presenteras av Jämtland Basket blir en utlänning. Eller kan det bli en svensk?

– Vi pratar både med svenska och utländska spelare. Men på båda fronterna är det svårt att få besked just nu. Alla vill avvakta eftersom marknaden inte har börjat röra på sig än. Spelare avvaktar för att se vilka erbjudanden som kommer. Dessutom verkar det som om alla svenskar vill utomlands. Det har blivit lite som en fix ide, vilket inte är bra för vår egen liga, berättar Torbjörn Gehrke.

Det finns emellertid spelare som själva hör av sig och vill byta till Jämtland Basket.

– Så är det. Vi får samtal från svenska killar som vill komma till oss. De flesta är dock guards och i kategorin utvecklingsspelare. Där har vi det ganska bra just nu. Vi ska ta in en ny pointguard, vi har Gustav och vi har Adam.

Sedan blir det även en ny andreguard som ska ersätta Jaan Puidet – om han inte mot förmodan ångrar sig och återvänder i augusti.

– Det kan faktiskt bli så. Jaan är helt otrolig. Han har verkligen hjärtat på rätt ställe. Han berättade för mig att om vi har problem på hans position i augusti- september, då släpper han allt och kommer tillbaka hit.

Beskedet är nog exakt det som Jämtlandspubliken önskar höra. Den hårdjobbande estländaren har blivit en stor favorit under de tre år han har representerat ”Älgarna”.

Beskedet från Jaan Puidet är rena lovsången för Jämtlands supporters.

Torbjörn Gehrke hoppas få ett annat positivt besked i helgen. Det är en spelare som bedöms hålla mycket hög kvalitet som ska lämna ett svar till klubben.

Beskedet kommer i så fall under Gehrkes semester. Han har nämligen precis tagit ledigt från sportchefs- och headcoachjobbet. En vecka framåt kommer 50-åringen att tänka på annat än basket.

– Jag och hustrun behöver koppla av och jag behöver komma bort från basketen ett tag. Men det är klart, något litet samtal blir det kanske, även om jag inte kommer att sitta tre timmar i sträck och scouta spelare, förklarar han.

Precis som vi har berättat om tidigare blir det 36 matcher i nästa års SBL. Alltså en utökning med åtta matcher sedan i fjol. Det innebär också att ligastarten flyttas tillbaka, till i slutet av september.

Det här innebär att matchrytmen kommer att bli bättre och jämnare. Två matcher i veckan blir mer regel än undantag.

En konsekvens av det lär bli att de tio lagen behöver tänka till i formeringen av sina spelartrupper. Vi tror att man behöver en större bredd. Att rotera på åtta-nio spelare kommer inte att hålla.

Spelare nummer 10, 11 och 12 kommer att bli viktigare än tidigare. Dels för att de nio första rent fysiskt inte kommer att orka vara på topp i 36 matcher, dels för att kunna ställa över en del av dessa när de blir slitna.

Observera att vi skriver ”när”, inte ”om”.

Hur vältränad en spelare än är, kommer alla att få svackor ibland. Fysiska och mentala. Då är det nödvändigt att ha en bred trupp. Om inte annat för att undvika förslitningsskador.

Det utökade spelprogrammet är egentligen kanonbra på alla sätt. Inte minst för de tio lagens bänkspelare, för talangerna. Nu kommer de att få känna på krutröken på ett annat sätt än förut.

Det gynnar dem själva, men även svensk basket.

Nässjö och Jämtland kommer att möta två nya lag i nästa års SBL; Köping och Wetterbygden. Det innebär att ligan utökas till 36 omgångar.

Publicerat av

Hans Andersson