Rekord när Jämtland Basket höll årsmöte

Erik Westin fick nytt förtroende som ordförande.

När Jämtland Basket höll årsmöte på onsdagskvällen skrevs baskethistoria.

Aldrig tidigare har klubben kunnat redovisa sådana fina siffror.

Tredjeplatsen i SBL:s grundserie är den bästa placeringen någonsin.

Andraplatsen i publikligan är också en milstolpe.

En omsättningsökning från 6,0 till 7,3 miljoner kronor är rekord. Kanske både storleken i ökning, men framförallt den totala volymen. Jämtland Basket har tidigare aldrig haft så mycket som 7,3 miljoner kronor i omsättning som enskild herrförening. Totalsiffran har möjligen varit större vid något enstaka tillfälle, men i så fall när damer och ungdomar fanns under samma tak.

Årets vinst på nära 200 000 kronor är riktigt bra, om än dock inte rekord. Det ger i alla fall Erik Westin och kompani ett eget kapital på ett sexsiffrigt belopp.

Årsmötesledaren Åke Ljusberg hade en behaglig kväll när han gick igenom siffror, uppräkningar, redovisningar, berättelser och konstateranden. Det totala intrycket är att Jämtland Basket mår väldigt bra just nu.

– Vi står på en otroligt stabil grund, förklarar Erik Westin som omvaldes till ordförande.

Det känns helt rätt. Den 36-årige basketprofilen är helt klart en ledartalang, med mångfacetterade egenskaper. Han har på alla sätt gjort ett gediget jobb under sina första två år som chef för Jämtlandsskutan. Hans förmåga att tänka i nya banor och att våga ta beslut utifrån ett publikperspektiv har skapat en ny värld för basketfamiljen i Jämtland.

Visst har Westin och övriga styrelsen fått stor draghjälp av Nya Sporthallen, men det stora jobbet har gjorts vid sidan av ut- och ombyggnaden.

Westin, Nils Johansson och de övriga har lagt ned ofantligt med tid och kraft för att skapa en inramning som attraherar åskådarna.

– Vårt mål har varit och är att ha ett evenemang som börjar 17.00 (Before Basket) och slutar 21.00. Vi vill ha en gemytlig atmosfär för alla, inte minst för barnfamiljer, säger Erik Westin och tillägger att han tycker att klubben har lyckats bra.

Vi håller med. Jämtland Basket har tagit hjälp av modern teknik och byggt upp en produkt av SM-guldklass.

Basket i Jämtland har aldrig varit så rolig som de två senaste åren. Besök i Nya Sporthallen har blivit ett måste för många. Men numera är det inte bara matchen som lockar. Det är helhetsupplevelsen. Från det supersociala vid Before Basket, via Bruce The Moose till själva matchen.

Nya Sporthallen har helt enkelt blivit vinterns bästa träffpunkt. För gammal som ung.

Förutom Erik Westin omvaldes sex andra personer i styrelsen; Nils Johansson, Johan Gavelin, Malin Heilborn, Daniel Arnsten, Calle Hedman och Mikael Bernervall.

De kompletteras av Sören Westin och Lina Axner. Sören är en välkänd basketprofil, med mängder av styrelseår bakom sig och med enorm kunskap och rutin, medan Lina är helt ny i ”branschen”.

Hon har ett förflutet som elitspelare i golf, med Uppsala och Gävle som bostadsorter. Nu är hon tillbaka i Östersund och rekryteringen av henne till Jämtland Baskets styrelse känns fräscht. Om Lina Axner kan överföra samma typ av ambition till styrelsearbetet som hon har haft som elitsatsande golfspelare, då är klubben att gratulera.

– Det känns väldigt bra med Lina. Vi vill gärna ha in personer som har en liten annan bakgrund och som tänker i lite nya banor, menar Erik Westin.

Totalt sett verkar styrelsen väldigt bra sammansatt. Här finns unga och äldre, män och kvinnor, företagsledare, före detta elitidrottare, genuina basketmänniskor, men även personer som inte är uppvuxna med basket.

Den nio personer stora konstellationen har många kvaliteter och dess olikheter gör den extra spännande och dynamisk.

Publicerat av

Hans Andersson