Operationen gjord: Spanien nästa?

Spanien nästa?

Två års smärtor är förhoppningsvis ett minne blott. Olle Lundqvist har i veckan blivit opererad för sitt kroniska hopparknä och hoppas nu kunna börja leva ett liv utan att känna obehag och ha värk.

Det hoppas självklart alla vi andra också. En sådan grym talang unnar man allt gott och att han framförallt ska få chansen att utvecklas i den miljö som är bäst för honom.

Jämtlandsspelaren har två säsonger i rad hämmats i både träning och spel. Han har tvingats ta veckolånga perioder av vila, han har tvingats åka till Stockholm och utomlands för att undersöka knäet. Utan att bli bra.

Smärtorna har gjort att Lundqvist fått stå över träningar och matcher. Till slut var smärtan så stor att han tvingades ställa in SM-slutspelet mot Borås, Final Four i H19 samt sommarens EM-slutspel med U20-landslaget.

Det drabbade både honom själv och Jämtland Basket. Med en hel Olle Lundqvist hade det kunnat bli både semifinal och USM-guld. S-å bra är jättetalangen från Torvalla.

Till slut fanns det inget annat alternativ än operation av den inflammerade knäskålssenan. Samma typ av ingrepp som landslagsmannen Alexander Lindqvist gjorde i vintras.

Olle Lundqvist blev opererad i Umeå av Håkan Alfredsson. Enligt uppgift en oerhört skicklig kirurg som dessutom genomfört ett flertal liknande ingrepp i närtid. Det borgar för att Jämtlandskillen snart kan vara tillbaka på banan.

Nu väntar sju veckor i någorlunda stillhet. Sedan börjar träningen. Prognosen säger att Lundqvist kan vara i full gång i början på september.

Då finns han troligen på en helt annan plats än nu. Inte på Drommenvägen i Torvalla utan förmodligen i Spanien, i en ny klubb.

Även om 18-åringen fortfarande säger sig ha Jämtland Basket som ett alternativ, tror vi att Europa hägrar så mycket mer. Intresse finns även från college i USA (Weber State med flera?), men inriktningen är Europa.

Valet av klubb lär göras senare i sommar, kanske någon gång i juli. Då tror vi inte att operationen, skadan och rehabperioden kommer att påverka alltför mycket. Rehab kan göras lika bra i den nya klubben.

Olle Lundqvist behöver ta utlandssteget. Med den enorma talang han besitter vore det slöseri att stanna i Sverige ytterligare en säsong. Även om det till en början innebär spel i det spanska (?) U20-laget och bara enstaka inhopp i A-laget är det ändå det beslut han behöver ta.

Det är lika bra att ta tjuren vid hornen. Att börja vänja sig vid en ny miljö, ett nytt land, nya coacher och lagkompisar.

Låt proffskarriären börja. Även om knäet inte är hundra procent.

Sedan kan Olle Lundqvist gärna få återvända till Jämtland Basket om si så där 15 år, när han ska avrunda karriären.

Kanske är det här den sista bilden vi ser av Olle Lundqvist i en Jämtlandströja. USM-bronset i Norgköping firas tillsammans med sina U19-kompisar. Nu väntar förmodligen en lång och framgångsrik proffskarriär i Europa.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *