VM-kvalet: Lettland och Strelnieks alltför bra

Nä, det blev ingen ny segerglädje för Sverige i VM-kvalet mot Lettland. Gästerna var snäppet bättre i det mesta. FOTO: TT

Sverige pressade ur allt som man hade. Satsningen var maximal över hela linjen – men resultatet negativt.

72-82 mot Lettland inför välfyllda läktare på Johanneshov.

– Lettland var lite bättre på varje kategori. Skott, försvar, anfall, returer, sa TV-kommentatorn Magnus Dahlborn om styrkeförhållandet.

Expertkommentatorn Jonte Karlsson höll med.

– Jag tycker att du har sammanfattat matchen på ett perfekt sätt.

Eftersom Turkiet samtidigt hemmavann mot Ukraina betyder det att Sveriges hopp är borta vad gäller avancemang i VM.

Trist förstås, men vi väljer att betona det som var bra. Sverige är på rätt väg under Vedran Bosnic. Trots att man saknade Jerebko, Taylor och Marcus Eriksson, svarade man för en klart godkänd totalinsats. Starkt lagförsvar, bra moral ity att man hela tiden hade ett svar vid stora underlägen och en konsekvens i sin spelidé.

Ludvig Håkansson (15 poäng) och Viktor Gaddefors var allra bäst i en match där en del av Lettlands plan var att ta bort Chris Czerapowicz från händelsernas centrum. Det lyckades.

Lettland vann på sin något större kvalitet och talang. Man hade även matchens två bästa aktörer i guarden Janis Strelnieks och 208 cm långe forwarden Davis Bertans. De var i en egen klass och satte 27 respektive 22 poäng.

Bertans, hemmahörande i San Antonio Spurs i NBA, kastade i 6/9 treor och en del från mycket långt håll och i pressade lägen. Strelnieks hade 11/14 på tvåorna, varav vissa kom på på ett antal ”floaters” som var bland det värsta man skådat. Så tekniskt perfekta och så kliniska i sitt utförande från början till slut.

Publicerat av

Hans Andersson