”Kricke”: ”Det visar att vi gör en hel del rätt”

Krister Blomgren och Antonio D’Albero gläds efter en seger i Damligan. Efter gårdagens värvning av Olivia Lindgren börjar ÖB på allvar att kunna sikta mot en comeback i denna serie.

Olivia Lindgrens beslut att flytta hem till Jämtland innebär att ÖB kan sikta mot Damligan med ännu större kraft.

Den biten var en betydande faktor för Lindgren i hennes beslut.

– Olivia är inte färdig med elitsatsningen utan vill tillbaka dit. Hemlängtan är en stor del i att hon flyttar upp igen, men det är också viktigt att vi gör en riktig satsning mot Damligan, berättar Krister Blomgren.

ÖB:s sportchef har jobbat på övergången en tid och anledningen till att den kom just nu är kopplad till saker utanför själva basketmatcherna.

Klubben har nämligen haft som inriktning att anställa Olivia Lindgren som spjutspets i det projekt som man gör i samarbete med företag och kommunen.

– Vi har jagat in sponsorer till projektet och det är därför som det har dragit ut på tiden.

Projektet riktar sig till unga tjejer och en del av arbetet handlar om att lyfta fram kvinnliga förebilder.

– Där kommer Olivia att vara perfekt eftersom hon är en utåtriktad person.

Rent sportsligt innebär nyheten att ÖB får en bakplan som håller damligaklass. Med Elena Popkey, Olivia Lindgren och Ta’Rea Cunnigan som etta, tvåa och trea, har ÖB en vapenarsenal av riktigt hög nivå.

– Vi får ett lyxproblem, eller ska vi säga lyxtillvaro. Det är få förunnat att ha tre playmakers inne samtidigt. De här tre kommer att kunna skapa både åt sig själv och åt andra.

Kreativiteten lär bli ÖB:s stora fördel i jakten på en damligaplats. Problemet kan bli den fysiska biten under korgarna.

Där är det tunnare. Bara Frida Joelsson finns att tillgå med kapacitet att leverera stora spel och siffror. Bakom henne finns Sanna Edström, en nyttig och värdefull kraft, men hon är nog mer en roteringsspelare från bänken.

Kanske finns en del av lösningen hos…

...Hanna Glantz.

Just det. Den förra damligaspelaren i Jämtland lämnar Umeå och flyttar hem. Hon är hel och kry i sitt knä och kommer att göra comeback.

– Där får vi en stor kropp till.

ÖB har även gjort klart med Moa Edström och Julia Vikström. Man räknar även att få in unga duon Smilla Vågström och Jonna Nilsson på två juniorplatser.

Det innebär att truppen omfattar tolv spelare. Men ”Kricke” Blomgren vill åtminstone ha 14 spelare. Arbete pågår för att hitta de sista två pusselbitarna, som i så fall blir externa förvärv.

Parallellt jobbas det med ytterligare en viktig fråga: den nye matchcoachen. Ett par namn är aktuella, men det är inte helt lätt att lösa frågan.

– Det är brist på coacher och det är ingen hemlighet hos de vi jagar. De vill helst ha heltidsjobb, förklarar ”Kricke”, vars klubb just nu inte har den ekonomi som krävs för en sådan lösning.

Alternativet kan bli att hitta en intern coach i Jämtland, även om den möjligheten är begränsad.Totalt sett är dock helhetsbilden klart mer positiv än för några månader sedan.

– Ja, absolut. Att vi har spelare som ringer och vill komma tillbaka visar att de trivs här och att vi gör en hel del saker på rätt sätt, avslutar Krister Blomgren.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *