U20-EM: Svenskt solospel ingen bra medicin

Serbien gick inte att knäcka i den sista gruppspelsmatchen i Chemnitz, Tyskland. Sverige föll med 67-88, efter att ha förlorat de tre sista perioderna.

Det positiva var att Sverige vann den första perioden och hade nästan likaläge (42-43) i halvtid.

Det stora raset kom direkt efter halvtidsvilan – 10-27 i baken i tredje perioden. Sedan behövde Serbien bara bevaka sin ledning in i mål.

Matchens bästa poängspelare fanns i Sverige; atletiske guarden Elijah Clarance. Den Malmöfostrade 20-åringen stoppade i hela 27 poäng.

Det finns dock ett men: basket är inte ett solospel för enskilda utövare. Det närmast obefintliga lagspel som Sverige visade upp i dag är en orsak till att Henrik Svenssons lag bara totade ihop 6 (!) assists.

Clarance är kanske den största syndaren. Hans spel verkar bygga mycket på attack och försök att göra egna poäng. Problemet är att basket handlar om så mycket mer än individuella prestationer och att skaffa fina siffror för egen del.

Inte konstigt att Clarance hade sämst plusminusstatistik av alla; -24. Då hjälper det inte om man leverar många poäng.

Daniel Johansson matchades 14.07 och hade 2 poäng, 1 retur och 1 steal. Jämtlandsspelaren avslutade med att göra matchens två sista poäng, 1+1 från strafflinjen.

En viktig segerfaktor för Serbien var returspelet. Siffrorna 46-31 visar tydligt vilket lag som ägde tresekunders.

Nu väntar åttondelsfinal på onsdag, 15.45. Motståndare är inte klart än.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *