”Värvningen av Adam påverkar sjukt mycket”

Torbjörn Gehrke berättar att Adam Rönnqvists signatur får stor påverkan på det fortsatta lagbygget.

Jämtland Baskets värvning av Adam Rönnqvist får stor effekt på klubbens fortsatta truppbyggnad.

– Ja, det påverkar sjukt mycket. Det öppnar vägar som vi tidigare hade stängt, berättar headcoach Torbjörn Gehrke.

Det scenarion som Jämtland står inför är minst sagt delikata:

1. Ska man satsa på en ren PG, låta Rönnqvist spela som shooting guard och rekrytera en målgörande (gärna större) small forward?

2. Eller är det smartare att värva en målgörande komboguard a la Brandon Rozzel och gå på en annan typ av small forward?

Klart är att Jämtland har en amerikansk och en EU-plats kvar att fylla. Såvida man inte har turen och hittar en amerikan med ett EU-pass.

– Det finns hur många spelare som helst där ute, men problemet är att det hela tiden fylls på. Varje morgon har vi en lista med nya namn. Bosse (Wagenius, chefsscout) är närapå ständigt svettig av alla spelare som väller in, menar Gehrke.

En spelare som fortfarande är aktuell är Jaan Puidet. Publikfavoriten har ännu inte skrivit på för en ny klubb och Gehrke har inte avskrivit energispelaren från Estland.

– Jaan kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Inte bara som spelare utan som vän. Vi pratar regelbundet, men han måste först få känna av marknaden. Kolla intresset. Jag vill inte pressa fram något. Alla spelare som kommer till Jämtland måste verkligen älska det, ha den där äkta glädjen av att det är just här, hos oss, som de vill vara.

Processen med att värva de två sista utlandsspelarna kan gå snabbt eller också ta tid. Flera kontraktserbjudanden ligger ute, men hittills har man inte fått napp.

Det är det klassiska spelet mellan klubb och spelare/agent. Man väntar ut varandra, samtidigt som spelaren hoppas på bättre anbud från annat håll.

– Det som händer nu är att priset sjunker för varje vecka. Sedan får vi se hur länge spelarna törs vänta.

En rimlig gissning är att Jämtland INTE kommer att ha de två sista utlandsspelarna på plats när laget startar träningen, måndag 13 augusti.

– Ända sedan i april har vi sysslat med att scouta spelare, kolla på spelare, kontakta agenter, tittat på videos med mera. Just nu måste vi få ha lite ledigt också, säger Torbjörn Gehrke, som inom kort reser till Makedonien för att titta på U18-EM.

Anledningen är att Jämtland Basket har två spelare med i Sveriges lag, sonen Oliver och Adam Johansson.

Klubbdirektör ”Pecka” Johansson är redan ”utflugen” på ett annat EM, för H20, i Tyskland. Där återfinns en annan Jämtlandsspelare, Daniel Johansson, ”Peckas” äldste son.

Tala om bingo för Jämtlandsledningen. Headcochens son spelar U18-EM och klubbdirektörens båda söner är uttagna att representera Sverige i U20- respektive U18-EM.

Förresten: du har fått mycket beröm för din egen roll i värvningen av Adam Rönnqvist; ser du den som en stor framgång?

– Adam kan bli en av de viktigaste värvningar som vi har gjort. Men allt är bara på papperet än. Inga matcher är spelade. Adam ska trivas med oss också och flyta in i gruppen. Däremot ser jag inte värvningen som en personlig framgång.

Varför inte?

– Den enda framgången som betyder något för mig är individuell spelarutveckling. När en spelare får internationella framgångar och berättar hur mycket som jag, som deras coach, betytt för dem. Det är den största fjäder i hatten man kan få.

– Den andra framgången är självklart om vi lyckas med laget och får framgångar.

Publicerat av

Hans Andersson