U20-EM: Blytung torsk mot Litauen

Sverige var så nära, men när det skulle avgöras – ja, då var Litauen bättre.

Förlust med 85-90 och nu börjar det brännas för Henrik Svensson och hans blågula lag.

Tre lag åker ur A-gruppen och de sista dagarnas spel kommer att avgöra om Sverige klarar av målet, som är nytt kontrakt.

Om inte kan dagens match ha varit helt avgörande i den striden. Sverige hade verkligen chansen att vinna, men ett antal felbeslut i slutskedet – både från coacherna och från spelarna – sänkte laget.

Till exempel förstår vi inte riktigt Henrik Svenssons sätt att matcha laget. Det finns flera områden som förbryllar. Till exempel det svaga lagspelet.

Visst kan vi förstå att en sådan jättetalang som Elijah Clarance måste få ett visst mått av frihet (dessutom var han riktigt bra i dag), men vi saknar balansen i laget mellan individuella nummer och lagspel.

Sverige är tredje sist i assistligan i EM och det känns inte alls bra. Litauen är inte oväntat det bästa laget när det gäller lagspel/assists. Just den biten har också alltid varit en av de områden som gjort litauerna så framgångsrika. De vet hur viktigt det är att spela lagbasket.

David Czerapowicz fick bara 17 minuter, trots att han är lagets bästa vapen bredvid Elijah Clarance. David slutade matchen på 17 poäng och +12. Den sistnämnda siffran var bäst av alla spelare på banan. Det säger ganska mycket.

Att låta Ebrahims Dibba avsluta matchen på guardposition istället för till exempel Edvin Stark känns också konstigt. Dibba är nyckfull och inte alls samma trygga kraft som Stark i avgörande lägen.

Returmatchen blev avgörande i dag. Litauen var bara så mycket bättre under korgarna och vann den kampen med hela 53-32. De offensiva retursiffrorna är ännu värre; 21-8 till Litauen.

Här gjorde 207 cm långe powerforwarden Gytis Masiulis ett avgörande jobb. Han tog plats, rev ned returer och blev foulad. Totalt 24 poäng (10/12 från strafflinjen) och 10 returer. Masiulis är tvåa i EM:s poängliga och vi förstår varför.

Daniel Johansson matchades 22 minuter och fick ihop 5 poäng (varav en snygg enhandsdunk), 3 returer och 1 steal. Återigen en stabil insats av Jämtlandskillen – som dessutom fick spela i slutskedet, när matchen avgjordes.

Till sist: vi måste bara få skriva lite till om denne Elijah Clarance. Där har Sverige fått fram en supertalang. Den 193 cm långe guarden har en fysik, ett attackspel och ett självförtroende som vi sällan sett hos en svensk på U20-nivå.

25 poäng i dag och Clarance är poängligaledare i hela EM. Den Malmöfostrade spelaren har kvalitet nog för att gå riktigt långt. Hans förmåga att ”explodera” och passera sina motståndare med speed och effektiva moves, har vi nästan bara sett hos en annan ung svensk: Olle Lundqvist.

Självklart gör Henrik Svensson helt rätt som matchar Clarance mycket i matcherna. Men då gäller det också att coacha honom rätt. Att pusha honom att göra det han är bäst på; utmana och gå på korgen.

Men inte alltid. Ibland måste anfallen kunna avslutas med att andra spelare attackerar och skjuter. Dessutom ska Elijah Clarance inte skjuta så mycket utifrån. Det är ett område han behöver förbättra.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *