U20-EM: Svenskt bottennapp

Sverige åker ur A-gruppen.

Henrik Svensson och hans lag misslyckades rejält i den avgörande matchen mot Grekland. Förlust med 64-77 efter en miserabel tredje period (14-24).

En orsak till debaclet är Henrik Svenssons coachning av laget. Den var på flera sätt märklig. Avsaknaden av något så elementärt som ett effektivt lagspel var det största felet.

Ett svenskt lag som inte vill spela lagbasket kan knappast lyckas. Lagspelet har alltid varit det svenska adelsmärket för att nå framgång. Oavsett om det gällt fotboll, ishockey, handboll… eller basket.

Henrik Svenssons lag var dock sämst i hela EM på att spela ihop som ett lag. Blott 13,7 assists per match (vilket är ett bra tecken på att man har ett lagorienterat spel) är den klart lägsta siffran av alla lag.

Ett av Svenssons felbeslut – som är kopplat till det svaga lagspelet – var att lägga så stor betydelse på Elijah Clarance och hans enmansattacker på korgen. Då spelar det ingen roll att Clarance vann poängligan. Sidoeffekten blev att de övriga fyra spelarna ofta blev stillastående och inaktiva.

Det märktes otroligt väl i dag. Greklands coach satte upp en klockren taktik för att bromsa Clarance. Ett högt och samlat försvar som tvingade svensken till svåra och stressade avslut.

När Sveriges poängkung plockades bort fanns ingen annan som kunde steppa upp. De har varit vana vid att Clarance ska fixa det mesta och när han blev en skuggfigur – ja, då föll Sveriges spel ihop.

En annan förlustfaktor är Henrik Svenssons coachning av enskilda spelare. Den var märklig. På papperet stabila och trygga spelare fick oväntat lite speltid, medan andra blev sittandes på bänken i långa stunder.

Utan att bli alltför hemmabetonad kan vi tycka att Daniel Johansson borde ha fått mer speltid. Speciellt i dag. Bara 10 minuter känns som ett hån mot en av Sveriges mest stabila spelare i detta EM.

Nä, det här EM-besvikelsen känns väldigt onödig. Ett lag som är topp-8 i både poäng returer och turnovers ska inte behöva åka ur A-gruppen.

Klart roligare för Israel och Kroatien som möts i final i kväll.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *