H18-EM: En negativ reaktion på jättesegern

Oliver Gehrke – 12+8 i dag.

Var det jättesegern mot Albanien som sänkte Sverige i dagens match mot Slovenien?

Den analysen låter märklig, men så här tänker vi efter förlusten med 67-70.

I idrottens prestationslabyrint går det ibland att spåra upp- och nedgång i relation till tidigare matcher. Förluster kan bli till den nödvändiga tändvätska som behövs för att vinna nästa match medan segrar (speciellt modell större) kan skapa en form av mättnad eller bekvämlighet inför nästföljande uppgift.

Vi tror att Sverige drabbades av det sistnämnda efter 122-42 mot Albanien i går. Vi kunde spåra en viss övertro hos de svenska spelarna i dag. En brist på noggrannhet och skärpa. 21 turnovers är för många.

Självklart ska vi inte förminska Sloveniens prestation. Deras aggressiva försvar var matchavgörande. Liksom Gregor Glas med sina 23 poäng.

Ändå var det allt för mycket som gnisslade i Sveriges spel. Alltför många misstag, alltför mycket upp-och-ned.

Sveriges bästa vapen var Erik Persson med 21 poäng, varav 6/10 från distans. Den förre helsingborgaren formligen flyger över banan på kvicka fötter, skjuter snabbt och spelar med stort självförtroende.

Oliver Gehrke spelade mest av alla på banan, hela 36 minuter och var näst bäst med 12 poäng. Dock bara 1/8 på treorna.

Adam Johansson hade en sån dag då det mesta blir fel. 2 turnovers på 3.07 i första perioden och sedan bänkad resten av matchen.

Johansson var inblandad i den olyckliga sekvens som vände hela matchen. Vid ledning med 21-15 i slutminuten tappade Sverige allt.

Slovenien gjorde 8-0 i ett huj och utnyttjade svenska fouls och turnovers.

Först var det Andre Lorentsson som foulade och sedan Olle Stumer. Det gav Gregor Glas totalt fem straffkast – som han sänkte med känsliga händer.

Perioden avslutades med att Adam Johansson halkade (!) med bollen i egen ägo, vilket utnyttjades av Slovenien som sköt i en tvåa på signalen.

Ridå på alla sätt för Sverige.

Nu väntar en vilodag för alla lag innan de två sista gruppspelsmatcherna på tisdag-onsdag.

Då får vi hoppas att de svenska grabbarna har samlat på sig tillräcklig tändvätska för att hitta tillbaka till den hetta och energi vi såg mot Slovakien och Albanien.

Publicerat av

Hans Andersson