Ligarankingen just nu

Norrköping, här i match mot Jämtland, ser starkast ut just nu. Bloggen tippar att Dolphins vinner årets grundserie.

Med cirka åtta veckor kvar till premiären av den nya SBL, med tio lag och med kval och nedflyttning för lag 9 respektive 10, bjuder vi på en ranking av lagen.

Det är fortfarande bara 30 juli och försäsongen är knappt påbörjad. Lagen har inte spikat sina trupper än och vi kommer säkert att få se hur styrkeförhållandena skiftar på flera sätt innan premiären, fredag 21 september.

Ändå: utifrån dagsläget ser vi så här på lagens kvalitet just nu. Så här tror vi att SBL skulle sluta efter 36 omgångar – om vi får gissa:

1. Norrköping.

Kontinuitet, uthållighet och stabilitet är nyckelorden. Femårskontraktet för Adnan Chuk visar vad Dolphins vill. Man vill fortsätta bygga på Chuks ledarstil och ide. Något starkt och framgångsrikt håller på att ske i klubben. En process är inledd och läget är väldigt ljust. Värvningen av Anes Zekovic från Uppsala och försöket att rekrytera Adam Rönnqvist från Luleå är tecken i skyn. Chuk vill håva in de bästa och mest lovande svenskarna. Behålla dem över tid och komplettera med svensk rutin samt med utländsk spets. Kvartetten Kjellbom, Lindquist, Johnell Smith och Schuberg borgar för fortsatt styrka. Klar etta.

2. Borås.

Spännande lagbygge. Hilliard kompletteras med ytterligare en snabb och kreativ guard i Marcus Tyus. Behåller Sigurdarson, Andersson och Gunnarsson samt värvar en trio på position 3 och 5 som ser högintressanta ut: Gutenius, Fitzpatrick och Moore. Har både spets och bredd samt ligans kanske bästa bakplan.

3. Luleå.

Lite vågat, med tanke på att laget kan förlora sju tunga namn. Men vi litar på Peter Öqvist, på klubbens utlandsrekryteringar, samt på vad den förhållandevis stora plånboken kan uträtta. Thomas Massamba är på väg in och med nye Corbin Collins, Tavarius Shine och den i NBA-organisationen meriterade Daniel Alexander, har Öqvist byggt in ett antal väldigt starka pusselbitar. Tappet av Adam Rönnqvist är framförallt en prestigeförlust, men kan på kort tid kompenseras av utländsk kraft. Kanske får vi se ett mer försvarsinriktat Luleå i vinter, vilket inte behöver vara negativt.

4. Södertälje.

Får behålla Pahlmblad, Bizaca, Alexander Lindqvist och Barnes. Förmodligen även Valter Lindström. Det är en förstafemma av hög klass. Komplettera med nye guarden Eric Garcia (i fjol i finska Kataja med 15 poäng och 6,5 assists i snitt) och det ser lovande ut. Om Ludwig Degernäs lyckas med de andra utlandsvärvningarna kommer Kings att vara semifinalkandidat igen.

Södertälje ser ut att få behålla landslagsguarden Valter Lindström.

5. Jämtland.

Har ungefär samma utgångsläge som Luleå. Tappar sju tunga namn. Vissa går absolut att ersätta, men i trion Larsson, Puidet och Lundqvist finns kvalitet som vi lär sakna under säsongen. Lagkaptenens lojala attityd, estländarens försvarsstyrka och returförmåga samt jättetalangens frejdighet och kvalitet att bidra från bänken. Torbjörn Gehrkes filosofi att bygga Det Nya Jämtland med spets framför bredd känns vanskligt. Det innebär att mycket ansvar läggs på färre händer. Vi kritiserade fjolårets lag för att vara grått. Det besannades i slutspelet där ingen kunde kliva fram och ta befälet. Däremot var Gehrkes blandning av lojala nyttighetsspelare perfekt att ha i grundserien, där man måste gnugga på i vecka ut och vecka in. Aldrig har det utländska materialet varit så avgörande för Jämtlands framgång som i år. Då vill det till att alla fem utlandsvärvningarna blir fullträffar, inte minst de två sista som kanske presenteras i veckan. Men kan det verkligen gå att hitta fem ”fynd”? Vi sätter fortfarande små frågetecken för RT Guinn och Evariste Shonganya. En 37-åring samt en på våra breddgrader helt oprövad spelare. Hmmm. Värvningen av Adam Rönnqvist är dock det mest spännande vi upplevt sedan rekryteringen av Jan Enjebo och Henrik Gaddefors. En jättefjäder i hatten till Gehrke och hela organisationen i Jämtland.

Torbjörn Gehrkes analys efter fjolåret uttåg i SM-slutspelet var att laget saknade rätt spets. Hans åtgärd är att bygga Det Nya Jämtland med mer spets än någonsin, men också med lite mindre bredd än i fjol. Kommer det verkligen att hålla?

6. Umeå.

Tappar / säger nej till alla sina utlandsproffs från i fjol. Guardduon Smith och Gilchrese blir förstås jättesvår att ersätta. Behåller dock nyckelspelare som Saleman och Andre Nilsson. Ersätter Schlitzer med lojale skytten Daniel Eliasson. Jesper Gustavsson kommer att ha bra bredd i truppen, men behöver hitta rätt med de sista utlandsvärvningarna.

7. Wetterbygden.

En chansning. Vi tror dock på det spanska spåret och coachen Boris Balibrea samt på den stora entusiasm som skapats genom uppflyttningen och den framgångsvåg som forsar fram i Jönköpingsbasketen. Kommer att ha minst sex (!) utlandsspelare, däribland den från Nässjö invärvade Mantas Griskenas. Därutöver finns bland annat kompetens i form av ett annat Nässjöförvärv i Jonathan Peleg samt den intressante Alviksforwarden Jonatan Boman. Wetterbygdens stora glöd, som på många sätt förkroppsligas av sportchefen Dennis Aulander, behövs i SBL.

8. Nässjö.

Tappar minst tio (!) spelare och börjar ett nybygge av sällan skådat slag. Just nu har Jordi Juste fyllt luckorna med åtta nya namn, däribland Abdou Medjedoub, som överraskande vänder tillbaka från SM-guldklubben Norrköping. Mest spännande förvärvet är dock en annan hemvändare, kraftfulle forwarden Dartaye Ruffin. Han kommer att bli en stor profil. Med Juste lär det bli ett rörligt och aggressivt Nässjö som framförallt kommer att skörda triumfer i sin trånga och svårspelade hemmahall.

Abdou Medjedoub gör en överraskande rockad; från SM-guldvinnande Norrköping tillbaka till Nässjö.

9. Köping.

Återkommer till Ligan och gör det efter några års medveten satsning, alltifrån klubbchefen och förre Jämtlandscoachen (damlaget) Richard Persson och nedåt. Köping har ambition och en speciell strategi. Har lyckats locka till sig två fina förvärv; Niklas Larsson, Jämtland och John Brändmark, Borås. Tre andra spelare som kommer att betyda mycket är mångkompetente Aleksa Solevic, attackspelaren Ronnie Boggs samt skytten Sean Smith. Har tagit över den geografiska roll som Örebro hade i flera år i ligan. Köping verkar ha den organisation och struktur som behövs för att klubben ska övertrumfa Örebro och kunna stabilisera sig på sikt i SBL.

10. Uppsala.

Det är väldigt diffust runt Uppsala. Klubbens egen kommunikation är snudd på katastrofal, med en hemsida som har senaste toppnyheten från 12 januari! Lokala UNT har nästan lika usel bevakning av sitt SBL-lag. Där verkar journalisterna ha ”snöat in” på innebandy istället. Kanske förståeligt med tanke på de lokala framgångarna för denna sport, men med tanke på den historik som Uppsala Basket (Fyrishov) har i staden, är dagens basketbevakning riktigt dålig. Det som har hänt hos Uppsala sedan fjolåret är främst tre viktiga saker: anställningen av Jens Tillman som headcoach. Den förlorade sonen (för att travestera en känd berättelse från Bibeln) är tillbaka i sin hemstad och det är spännande. Återkomsten till Fyrishov är också en intressant rockad. Dessutom ska arenan renoveras och herrlaget få egna omklädningsrum. En behövlig hemkänsla istället för alla resor fram och tillbaka till den moderna, men ack så själlösa (?) IFU Arena; det kan nog betyda mycket för spelare, ledare, men även för publiken. Beskedet från Axel Norström att han stannar är också oerhört viktigt. Men han är den ende (!) spelaren med kontrakt just nu. D-e-t är mindre bra. Brottas dessutom med en tuff ekonomisk situation. Det innebär att Uppsala troligen bara har råd med två utlandsproffs. Resten av rotationen lär bestå av Nordström, Nakos, Friberg och Alan Zekovic. Dessa sex man kommer att få ett extremt stort ansvar. Kanske kan det bli en sjunde spelare i förstaroteringen om Tillman och kompani lyckas locka hem Andreas Person. Hans eventuella ankomst skulle kunna höja lagets nivå rejält.

Publicerat av

Hans Andersson