H18-EM: Urstyv vändning

Oliver Gehrke hade 8+4 mot Bulgarien.

Sverige såg uträknat ut i halvtid mot ett överlägset Bulgarien (underläge 22-33), men mobiliserade nya krafter och vände matchen.

Seger med 62-58 sedan Olle Stumer och Luka Babic gjort 1+0 respektive 2 poäng i slutsekunderna.

Sverige vann trots att man blev utklassat under korgarna. Ett storväxt Bulgarien vann returtagningen med hela 57-38!

Allra bäst här var store centern Tsvetomir Chernokojev med 14 returer, varav 6 offensiva.

Segern betyder mycket. Det stärker Sveriges andraplats i gruppen och med tanke på att man möter jumbon Danmark i den sista gruppmatchen, borde det kunna gå vägen att bli tvåa efter Slovenien.

Panagiotis Nikolaidis matchade elva spelare, där andreguarden Erik Persson fick mest tid, 31 minuter. Det var ett klokt drag eftersom Persson blev lite av matchvinnare.

Den 189 cm långe skåningen var förvisso bedrövlig från trepoängsland (0/8), men penetrererade bra i duellspelet och kom upp i 16 poäng. Persson hade även och 5 viktiga steals.

Luka Babic (Köping) gjorde också avgörande insatser, med bland annat 15 poäng.

Oliver Gehrke hade en tung dag, med missade skott (3/10 från golvet) och en utfoulning i slutsekunderna. Jämtlandskillen har dock en aldrig sinande energi och vilja och han kör alltid tills bensintanken är tom.

Adam Johansson fick sex minuters speltid, men det var precis under den sekvens då Sverige spelade som sämst. Bulgariens suveräna man-man-försvar gjorde blågult statiskt och temposvagt och då fanns det ingen svensk spelare som höll måttet.

Sveriges match mot Danmark spelas i morgon, onsdag, 12.00.

Publicerat av

Hans Andersson