Prostran till Portugal – inte oväntat

Från strålkastarljuset i Jämtland till stjärnglansen i FC Porto.

Toni Prostran har gjort klart med en ny klubb. Det blir flytt till Portugal och storklubben FC Porto.

Porto – som är en av tolv klubbar i den högsta ligan – spelar i Dragan Caixa, med plats för nära 2 200 åskådare. Alltså aningen mer än i Nya Sporthallen i Jämtland.

Klubben har vunnit ligan fem gånger, senast 2016. Dessutom har Porto spelat FIBA Europe Cup tre år i rad.

– Vi har anställt en av de mest begåvade guarderna i europeisk basket, säger Portos spanske coach Moncho Lopez till klubbens hemsida.

Jämtland Basket hade länge ett visst intresse av att behålla Toni Prostran, men insåg samtidigt att det skulle bli väldigt svårt. Orsaken: den 27-årige kroaten är dyr, riktigt dyr.

Prostran har ett mycket bra CV och vet sitt värde. Han vet att han som EU-spelare sitter med trumf på hand och kan få fina kontrakt någonstans i Europa. Exakt det som han säkert har fått i Porto.

Det är delvis därför som Jämtlands guardspår istället finns på den amerikanska marknaden. Klubben hoppas faktiskt kunna presentera Prostrans ersättare i denna vecka.

Toni Prostran hade säkert kunna bidra med mycket positivt om han hade blivit kvar i Jämtland. Hans spelsinne, passningspel och rutin som en äkta ledare från bakplanen, går inte att underskatta.

Som alla spelare på den här nivån har dock Prostran vissa skönhetsfläckar. Det var något vi blev varse i de två hemmamatcherna mot Borås i SM-slutspelet. Han är inte alltid den där guarden som på egen hand kan bryta ned täta försvar.

Prostran är den klassiske öststatsguarden. Den som är strukturerad, skolad och som briljerar i uppställda spel, gärna i pick-and-roll-situationer, där han får hjälp att ta sig förbi motståndare.

Torbjörn Gehrke och kompani har länge jobbat hårt för att hitta ersättaren till Toni Prostran. Enligt vad Bloggen erfar kan en affär vara nära att bli klar.

I så fall handlar det om en USA-spelare.

– Vi hoppas kunna ha några roliga nyheter att presentera i veckan, förklarar ordförande Erik Westin.

Publicerat av

Hans Andersson