Alan Zekovic på väg till college i USA

IFU Arena i fjol. Alan Zekovic driver förbi Nils Johansson i Norrköping Dolphins. FOTO: @DANIELCARLSTEDT

Här är beskedet som nye Uppsalacoachen Jens Tillman inte vill ha:

Unge talangen Alan Zekovic är på väg att göra som sin storebror Anes och lämna Uppsala.

– Huvudalternativet är att flytta till USA och gå på college. Till en början under nästa säsong, säger Alan till Bloggen.

Viljeinriktningen är ingen hastig nyck utan 20-åringen har haft USA i tankarna en längre tid.

– Jag har pratat i en månad med den skola som är aktuell. Just nu lutar det åt att det blir den skolan.

Det som fattas för att övergången ska bli klar är en del administrativa saker. Helt enkelt att alla papper blir påskrivna.

– Det är en otrolig möjlighet att få komma iväg till USA. Att få kombinera studier med basket och kanske få chans till ett stipendium, det kan inte bli bättre. Att spela collegebasket lockar väldigt mycket eftersom både sporten och collegebasket är så stora i USA.

Alan Zekovic, som mäter 196 cm och som i fjol gjorde 20 matcher i SBL, hoppas få klartecken till flytten inom någon vecka. I så fall innebär det att Uppsala tappar sitt talangfulla brödrarpar, eftersom storebror Anes gått till Norrköping.

– Det är tråkigt såklart, men jag är otroligt glad för hans skull, förklarar Alan.

Det betyder också att den yngre Zekovic inte heller följer med i flytten från IFU Arena till gamla ”hederliga” Fyrishov.

– I och för sig har jag aldrig spelat i Fyrishov, men jag vet att vi i laget alltid, varje säsong, önskat att vi fått spela där. IFU Arena kändes aldrig som hemma.

Hur har sommaren annars varit för dig och laget?

– Bra. Jag har spelat landslagsbasket en del och hållit igång bra på så sätt. Vi i laget har inte tränat så mycket eftersom vi bara har en spelare på kontrakt. Det har varit svårt att få ihop lagträningen.

Mycket tyder alltså på att Alan Zekovic gör som landslagskompisen i Jämtland, Olle Lundqvist. Lämnar sin moderklubb och flyttar till en ny utmaning.

Lundqvist kan inom kort bli klar för en klubb i Spanien medan Zekovic alltså satsar på collegebasket ”Over there”.

– Olle och jag är goda kompisar och han är verkligen en fantastisk spelare. Hans potential är enorm och han är fortfarande väldigt ung. Hoppas bara att hans skada inte stoppar upp honom, menar Alan.

Det verkar alltså som att Uppsalacoachen Jens Tillman får bygga om sitt nya lag. Precis som man fått göra i Nässjö, Luleå och Jämtland.Nässjö redovisar hela elva (!) förluster, medan Luleå och Jämtland tappar sju spelare var.

Eftersom informationen runt Uppsala är så knapphändig är det svårt att säga exakt var deras siffra stannar på, men just nu pekar det på att Tillman tappar mellan sex och åtta spelare från fjolårstruppen.

Det positiva är att Uppsalas klubbledning meddelat att man är på väg att göra klart med tre nya amerikaner och att ett flertal svenska spelare är på ingång.

Brorsan Anes har kommit igång bra i Norrköping.

– Det känns fint och jag trivs bra. I dag är vi lediga, men annars har vi kört på bra. Vi har varit mellan tio och tolv spelare på träningarna hittills, berättar han.

En spelare som inte dykt upp så mycket är guarden Nils Johansson. Han kan vara på väg till Uppsala – kanske som ersättare till Alan Zekovic!

– Nisse kommer från Täby och studerar så vi får se. Han var med på ett pass tidigare i somras, men sedan har jag inte sett honom, menar Anes.

Alan Zekovic har representerat Sverige på ungdoms- och juniornivå.

Fakta/Alan Zekovic

Ålder: 20. Född 19 augusti 1998.

Längd: 196 cm.

Moderklubb: Uppsala Basket.

Statistik i SBL i fjol: 20 matcher, 9 minuter och 2,5 poäng i snitt.

Landslag: Har representerat Sverige på U18- och U20-nivå.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *