27 dagar kvar: Gehrke imponerad av Yemane

Ett ungt nyförvärv från Luleå BG imponerar på Torbjörn Gehrke.

SBL är bara 27 dagar bort. Fredag 21 september är det uppkast; Luleå-Wetterbygden och Jämtland-Umeå är de första lagen ut.

Förberedelserna är i full gång och vissa lag har även börjat träningsmatcha. Norrköping besegrade Nässjö häromdagen med 81-72 efter 21 poäng av Mikael Lindquist och 22 poäng av nygamle Dartaye Ruffin för Nässjö.

Jämtland Basket spelar sina första träningsmatcher 6 och 8 september. Motståndare är Luleå och finska Kauhajoki i cupen på hemmaplan.

Just nu handlar allt om träning för Torbjörn Gehrke och hans lag. Måndag till fredag. Morgon- och kvällsträningar.

I morgon dyker dessutom de två sista spelarna upp. Evariste Shonganya landar under dagen och Teyvon Myers kommer på kvällen.

Det innebär att Gehrke och Zeljko Brlek får 8-9 dagar på sig att integrera dessa två spelare i laget innan det blir match mot Luleå.

En annan nykomling i årets Jämtland är Alexander Yemane. Den unge forwarden är rekryterad från Luleå BG och är tänkt att vara roteringsspelare från bänken. Yemane har gjort ett starkt intryck så här långt.

– Han ser mycket, mycket bättre ut än vad jag trodde han skulle göra. Han sätter offensiva screens på ett aktivt och starkt sätt och skjuter mycket bra. Det gör att Alexander har kvaliteter som han utan tvekan kommer att kunna använda i SBL i år, menar Gehrke.

Kanske hade Yemane kunnat vara en positiv faktor för Sverige i sommarens U20-EM, om han hade blivit uttagen.

Beskedet om Alexander Yemane positiv form är väldigt glädjande. Eftersom årets upplaga av Jämtland saknar det djup som fanns i fjol, krävs det att några av de yngre talangerna tar för sig och får ett genombrott.

Vi pratar om Daniel Johansson, Oliver Gehrke, Yemane, John Pålsson och Adam Johansson.

Om Yemane fortsätter så här bra kommer han att kunna ge Oliver Gehrke en match om speltid redan i år. Det vore förstås suveränt. Hård konkurrens är bra för alla.

Om det blir så kommer Nicholas Paulos och Daniel Johansson inte att behöva vikariera på position 4 (power forward) så mycket som Gehrke och Brlek hade trott i början.

Men, ”Tobbe”: Olivers cirka 100 kg borde väl ändå vara en plusfaktor i spelet under korgarna?

– Jo, det har förstås stor betydelse, men Alexander väger 90+ och det är tillräckligt mycket för att stå emot i närkamper. Vi vill ju helst inte flytta bort spelare från deras ordinarie positioner.

Publicerat av

Hans Andersson