Alla gläds med Adam Rönnqvist

Jämtlands senaste A-landslagsman.

Adam Rönnqvist är alltså uttagen i A-landslaget till EM-kvalet mot Danmark, 16 september.

Beskedet är glädjande på flera sätt. Framförallt för Adam själv, men också för Jämtland och Luleå. Det är ändå i hemmaklubben som han har fostrats, utvecklats och förfinats.

Vedran Bosnic har tagit ut 14 spelare, vilket alltså betyder att två spelare kommer att få sitta bredvid, alltså icke omklädda.

Vi frågar oss förstås hur stora Rönnqvists chanser är att få spela. Kan han gissa det själv?

– Ingen aning. Gör jag bra ifrån mig så kanske, säger han till Bloggen.

Adam, som i flera års tid blivit sidsteppad i A-landslaget, trots imponerande spel i SBL, är i alla fall väldigt upprymd över uttagningen.

– Det ska bli riktigt roligt att åka ned till lägret (i Helsingborg, från 9 september) och tävla om en plats.

Chansen att den nye Jämtlandsguarden ska klara gallringen bör vara god. En av konkurrenterna, Tobias Borg, har nämligen lämnat återbud. Totalt är det sex man som inte kan vara med mot Danmark, ja, åtta om vi räknar in Jonas Jerebko och Jeffery Taylor.

De övriga är Simon Birgander (fot), Marcus Eriksson (hand), Carl Engström (knä), Joakim Kjellbom, Melwin Pantzar och Johan Löfberg.

Förutom Rönnqvist är också U20-guarden Elijah Clarance nytt ansikte i truppen. Ska vi tippa att en av dessa får se matchen mot Danmark från läktaren?

Bosnics beslut kommer nog att baseras på hur träningarna går i Helsingborg. Om Adam Rönnqvist hittar en tidig formtopp bör möjligheten vara stor.

Så därför undrar vi hur träningsstarten börjat i den nya omgivningen i Jämtland?

– Allt känns jättebra. Vi får se hur de två saknade importerna är bara, svarar Adam.

Exakt. Vi förstår om Rönnqvist är fundersam över den relativt tunna Jämtlandstruppen. Det krävs att alla fem proffsförstärkningar är något utöver det ordinära för att det ska bli en toppsäsong.

Rönnqvist, Myers, Paulos, Shonganya och Guinn behöver hålla hög SBL-klass för att kompensera den övriga truppens orutin.

Vi noterar också att A-landslagsuttagningar är något ovanligt för Jämtlandsspelare. Den senaste kom, enligt vad vi förstår, på 1990-talet. Då var det Henrik Gaddefors som fick chansen (han gjorde totalt 98 landskamper).

Därefter har både Roger Lilliesköld (två landskamper) och Joakim Eriksson (sju landskamper, den sista i december 2003, mot Estland) fått chansen. Båda spelarna representerade dock andra klubbar vid dessa tillfällen. ”Jösse” var proffs i Portugal, Eriksson spelade för Plannja.

Publicerat av

Hans Andersson