Bosnic lämnar – det enda rätta

Här, just här, ser vi det kanske största ögonblicket hittills i coachkarriären för Vedran Bosnic. Sverige har precis vunnit mot Turkiet i VM-kvalet. I dag är dock hans hjältegloria borta. FOTO: TT

Vedran Bosnic lämnar förbundskaptensjobbet för Sverige. Eller tvingas lämna.

Den pinsamma förlusten mot Danmark i EM-kvalet blev droppen. Men förmodligen väger fyra år av uteblivna framgångar också in.

VM-kvalsegern mot Turkiet i Hovet i fjol var höjdpunkten i en annars alltför grå period under Bosnic. Den förre Södertäljecoachen lyckades inte ta med sig guldglansen och vinnarkulturen från klubblagsbasketen upp till landslaget. Något fattades.

Kan det vara så enkelt att Vedran Bosnic i grunden är en klubbcoach? Att hans kvaliteter visar sig bäst när han metodiskt får jobba i ett lag? Vecka ut och vecka in.

När han successivt får nöta in sitt tänk, när han i lugn och ro får korrigera små detaljer och oavbrutet vara med sitt lag under lång tid.

Landslagschefen Fredrik Joulamo tackar Bosnic för hans proffsighet och för att han tagit Sverige till en högre nivå. Han säger också att A-landslaget behöver en ny röst inför EM-kvalet 2021.

Bloggen pratade med Adam Rönnqvist i Jämtland, som satt på bänken när Sverige föll mot Danmark. Han är inte förvånad över beslutet.

Så känner nog hela basketsverige. När till och med lilla Danmark spöar upp oss – ja, då krävs förändringar.

Rönnqvist tror på Adnan Chuk som ny förbundskapten. Så kan det bli, men frågan är hur mycket spelmässig förändring en sån rockad kan ge.

Chuk har samma typ av filosofi. Han är sprungen ur samma öststatsskola; metodisk och kontrollerande basket, med noga utvalda spelsystem. Kanske inte den mest fartfyllda och improviserande stilen, utan mer en styrd basket.

”Tråkbasket” säger vissa, men det är kanske att ta i. Vi vill hellre kalla stilen som Bosnic och Chuk eftersträvar för… effektiv basket.

Sedan är frågan om det är just detta som ska prägla A-landslaget framöver. Om det är den stilen som passar svenska spelare.

Eller ska Joulamo, Mats Carlson och de övriga välja motsatsen?

Peter Öqvist-stilen?

Den spelstil där prio sätts på speed, rörlighet och mångsidiga spelare. Som dessutom ger plats för improvisation, kreativitet och där coachens roll minskar en aning?

Kom ihåg att Öqvist varit förbundskapten för Island – med goda resultat.

Är det dags för Peter Öqvist? FOTO: TT

Publicerat av

Hans Andersson