Snart börjar äventyret för Lundqvist

Spanien nästa.

Det som har varit på gång i flera månader blev i dag officiellt.

Olle Lundqvist packar resväskorna och flyttar till… Spanien.

Han nobbar alltså locktonerna från diverse college i USA. Trots att ett college satsade så hårt för att värva honom, att de i fjol skickade en av coacherna till Jämtland för att övertyga Lundqvist.

Detta till trots väljer han Europa istället.

Skälet: 18-åringen (som fyller 19 i november) tror att han utvecklas mer av att spela i en proffsklubb. Där får han möta seniorer och där blir han mer ”fri” än om han skriver in sig på ett USA-college.

Rätt eller fel, det får framtiden utvisa.

Klart är att Lundqvist vänt och vridit på alla alternativ. Analyserat och övervägt.

Beslutet att välja Europa är genomtänkt.

Vi konstaterar samtidigt att Olle Lundqvist inte är ensam om att nobba USA och college. Supertalangen Elijah Clarance har också gjort det – men på ett annat sätt.

Poängkungen från sommarens EM-slutspel för U20, har valt att avbryta sin collegekarriär på Illinois State och flytta till tyska storklubben Fraport Skyliners och seniorspel.

Clarance lämnade Malmö som 14-åring (i det fallet påminner han om Luka Doncic som flyttade från Slovenien till Spanien som 13-åring), men efter en tid på High School och college tror han att Europa är bättre för utvecklingen,

Olle Lundqvists närmaste framtid handlar dock inte om ACB-ligan. Inte ens om spanska andraligan.

Däremot den fjärde divisionen. I Ponferrada.

Anledningen: Lundqvist behöver en mjukstart efter sin knäoperation. I Ponferrada får han tillgång till en personlig tränare som kommer att gnugga honom på alla sätt.

Om tidsplanen håller kommer Olle att vara redo för flytt till en bättre klubb i december-januari. En klubb i den andra eller tredje divisionen.

Just nu är dock alla sådana planer lagda en aning på hyllan. Ett kyligt bakslag på träning gör att avresan till Spanien är framflyttad.

Det gör också att säsongen blir förryckt. Förmodligen kommer Jämtland Baskets största talang genom tiderna att vara i form först efter nyår.

Då börjar nog på allvar den utlandskarriär som alla tror ska bli lång och mycket framgångsrik.

– Man kan alltid hoppas, svarar han själv.

Innan avresan väntar två-tre veckors fortsatt rehabträning hemma i Jämtland. Sedan, i mitten på oktober, är knäet förhoppningsvis så pass stabilt att Lundqvist kan påbörja sin proffskarriär.

Det här innebär också att föräldrarna Mats och Eva Lundqvist troligen kommer att behöva sätta nytt resererekord i vinter. Dottern Moa spelar sedan tidigare basket i San Francisco i USA och nu kompletteras den skaran med hennes lillebror Olle – i Spanien.

Det är i sanning en hyfsat geografisk spridning på sina basketspelande barn…

Publicerat av

Hans Andersson