Nä, Gehrke tar inte över efter Bosnic

Jämtland Baskets headcoach diskvalificerar sig själv för jobbet som förbundskapten.

Vem tar över A-landslaget efter Vedran Bosnic?

Det är kanske dagens stora fråga i basketsverige.

Avskedandet av den förre guldcoachen i Södertälje har skapat en viss turbulens. Inte minst hos Adnan Chuk som direkt hoppade av från sitt jobb som andrecoach bakom Bosnic.

”Smutsigt hanterat” tycker Chuk.

Spekulationerna om ersättaren till Bosnic är i full gång. Peter Öqvist och David Visscher är två namn som förs fram. Ett annat kan vara Torbjörn Gehrke.

Det namnet är dock inte alls gångbart. Inte enligt honom själv.

– Nej, nej. Förtroendet för mig finns nog inte där. Jag var assisterande förbundskapten under två perioder och om jag inte fick förtroendet att ta över efter bland annat Brad Dean, då måste jag vara utesluten. Jag har gjort min sväng. Men vem det än blir kommer jag att stötta honom, säger Jämtlandscoachen, som själv trodde att Adnan Chuk skulle ta över.

– Väldigt synd att Adnan klev av. Han var den självklare ersättaren.

Gehrkes eget tips är att Kevin Gaines tar över inför nästa EM-kval, mot Vitryssland. Gaines är tredjecoach och kan alla spelsystem. Det skulle måhända vara en smidig situation.

En annan variant är att förbundet, med Mats Carlson, Fredrik Joulamo och Johan Stark, redan har en annan lösning på gång. Kanske en utländsk kraft och en nystart från noll.

Klart är dock att situationen är infekterad. Att som förbundet gör, ställa sig ”på tvären” mot Bosnic och Chuk och kanske till viss del även Södertälje och Norrköping (deras tidigare eller nuvarande klubbar), skapar förstås irritation i vissa läger.

Vi tror ändå att det var nödvändigt. Ibland måste man gå ”all in”. Konfrontera ett problem, ta smällen på kort sikt för att få en långsiktig lösning. Även om smällen kommer i ett marigt läge.

Bosnic hade kört fast. Han hade drivit sitt projekt i fyra år – utan att få det där lyftet som alla hade hoppats på.

Då är det förbundets ansvar att lösa problemet. Hitta en annan väg.

Torbjörn Gehrke förespråkar en svensk lösning. En svensk kraft. Efter ”15-16 år” av utländska coacher (Flevarakis, Dean, Bosnic) bör det vara dags för en blågult fostrad förbundskapten, menar han.

Kanske, kanske inte.

Viktigast är ändå att det blir r-ä-t-t person. Förbundet har inte råd att misslyckas. Svensk basket måste få ett lyft med sitt herrlandslag – som trots allt är skyltfönstret för stora delar av sporten.

Publicerat av

Hans Andersson