19:04: Borås-Jämtland

Försvaret mot Ligans klart bästa anfallslag kommer att avgöra seriefinalen i Boråshallen. Om alla hittar samma försvarsteknik som Nicholas Paulos – ja, då finns en god chans till Jämtlandsseger.

Årets svåraste bortamatch?

Kanske är det rätt beskrivning av kvällens möte, seriefinalen, mellan Borås och Jämtland.

Ett pånyttfött Borås, som snittar 109,5 poäng och som spelar en modern höghastighetsbasket, är Sveriges klart bästa lag just nu. Rörliga och multifunktionella spelare som alla kan skjuta utifrån.

Hur ska Jämtland komma runt det problemet?

– Vi måste bli mycket bättre i vårt ”pick-and-roll”-försvar. Annars kommer de att slakta oss, sa Adam Rönnqvist häromdagen.

Jämtlandsguarden har självklart rätt. Försvaret mot Boråsguardernas attacker – som syftar till att komma förbi Jämtlands första defensivlinje – är nyckeln.

Följsamhet och fokus.

Kommunikation och snabba fötter. Samt snabb tankeverksamhet.

Det är viktiga egenskaper i kvällens tidiga seriefinal.

Vi noterar också att det fräst till hos Torbjörn Gehrke. Han är uppretad på att en del basketfolk tycker att Myers och Shonganya är antingen ”galna snubbar” eller floppar. Eller bådadera.

Dessutom ogillar Jämtlandscoachen snacket om ”tunn bänk”. Liksom att vi tippade emot hans lag mot Wetterbygden.

Han är underbar på många sätt, chefen för ”älgflocken”. Han bryr sig verkligen om de sina. Men ibland blir det alldeles för mycket fokus på vad andra, utanför, tycker om honom och hans blåvita armé.

Som någon klok person sa: ”Du kan inte stoppa kraxande kråkor att flyga runt ditt huvud, men du kan alltid stoppa dem från att bygga bo i ditt huvud”.

Publicerat av

Hans Andersson