Ledare av publikligan – vad betyder det?

Vi har sett bilden förut, men vi kör en favorit i repris. Gustav Hansson och hans Jämtland spelar inför nästan fullsatta läktare mot Umeå i fjolårets hemvändarmatch.

Starten av denna Basketvecka har bland handlat om tre saker:

1. Beskedet vilka SBL-matcher som ska TV-sändas i höst. Jämtland kommer att sändas tre gånger, varav två på hemmaplan.

2. Publiceringen av den nuvarande publikligan i SBL, där Jämtland är i topp. Kanske för första gången någonsin.

3. Luleås tunga Euro Cup-seger mot turkiska Istanbul.

Efter den trista förlusten mot Södertälje kom alltså två glada nyheter för alla ”älgar”. Direktsända matcher i C More/Sportkanalen är förstås något stort i en sport som under många år varit åsidosatt av rikstäckande TV-kanaler.

Ishockey och fotboll, men även handboll, har prioriterats och basketsporten (om vi inte talar om NBA) har fått nöja sig med webb-TV.

Att SBL och Damligan nu kommit till ett avtal med C More/Sportkanalen om minst 20 matcher i år, är ett trendbrott.

Ett viktigt trendbrott.

Ett trendbrott som kan få betydelse på lång sikt.

Umeå-Södertälje är först ut, 4 november. Därefter kommer det att bli tre matcher med Jämtland Basket i rutan.

Viktigt inte bara för Jämtland utan för svensk basket som helhet. Ett steg mot att bli mer ”accepterad” i de breda folklagren.

Veckans publiknyhet att Jämtland gått upp i topp i publikligan är synnerligen intressant. Luleå brukar normalt prenumerera på den titeln och även om klubben säkerligen kommer att passera Jämtland vad det lider, är denna ”rockad” mycket uppfriskande.

Nästan 1 600 åskådare i snitt är en fantastisk siffra. Speciellt på hösten, som inte brukar vara den allra bästa publikmånaden.

Vad är anledningen?

Förmodligen tre saker:

1. Ett metodiskt arbete med eventet runt matcherna. Nisse Johansson och kompani har lyckats bygga upp en yttre ram som attraherar. Before Basket, underhållning och tävlingar under matcherna, modern teknik vad gäller ljud och ljus.

2. Nya Sporthallen i sig är en utmärkt arena – trivsam och social.

3. Laget. Jämtland håller hög SBL-klass och årets lag består av flertalet profiler. Sånt är alltid en dragningskraft i sig.

Att leda publikligan betyder lite mer intäkter, men också mer självförtroende. Klubben känner att man gör rätt saker, att man är på rätt väg och har en uppskattad produkt. Det kan i förlängningen också innebära att det blir lättare att värva spelare.

Luleås skrällseger mot storlaget Istanbul (78-73) är en fjäder i hatten. Peter Öqvists lag går inte vidare, men får ändå med sig en förbättrad självkänsla till SBL.

En stor vinnare är också guarden Corban Collins. Hans svaga säsongsstart överraskade många, men här på Bloggen har vi aldrig tvivlat. Det vi såg av honom i cupen i Östersund i september var tillräckligt.

Collins har STORA kvaliteter. Vi tror att han kommer att vara en av de allra bästa spelarna när ligan gör bokslut i vår.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *