Första dagen i ”Dragongate”

Anders Jansson på väg in i rättssalen. FOTO: STFörre ordföranden i Dragons, Anders Öhrn, strax innan dagens rättegång. FOTO: ST

Första dagen är avklarad i rättegången mot Sundsvall Dragons tre huvudmän, Anders Jansson, Anders Öhrn och en tredje person i den forna klubben.

De tre står alla anklagade för grovt bokföringsbrott. Öhrn har ytterligare en åtalspunkt mot sig, urkundsförfalskning.

Alla nekar till brott.

Enligt åtalet handlar det framförallt om fem områden, som gjort att ett åtal har väckts.

Dragons har till exempel inte bokfört affärshändelser löpande. Dessutom har fakturor, kvitton och skuldebrev inte skapats eller sparats. Totalt saknas underlag för cirka 16 (!) miljoner kronor.

Enligt vad åtalet förtäljer har de misstänkta ”uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen”.

– Jag har slitit med att sälja och mycket annat, men bokföringen har jag inte skött, säger Jansson, tidigare klubbdirektör i Dragons.

Rättegången var välbesökt. Inte konstigt med tanke på vilken dignitet som Dragons haft genom åren och vilken profil som speciellt Anders Jansson varit i Medelpadsidrotten.

Åklagaren Andreas Bogseth visade upp handlingar från de sista åren innan konkursen blev ett faktum, maj 2016. Dessa handlingar berättar att bokföringen varit, huller om buller” skriver ST.

– De har kommit in sent och inte skötts löpande rätt, förklarar åklagaren, som i en tidigare intervju i ST, berättat att han tror på en fällande dom.

Anders Jansson – som 1993 blev anställd i Sundsvall Dragons – satt inte med i styrelsen hela tiden innan konkursen, men enligt åklagaren var Jansson ändå den drivande kraften i basketklubben. Det var han som hade kundkontakter, kontakter med sponsorer och leverantörer.

Anders Jansson var ansvarig för avtal och hade även firmatecknarens roll.

Under torsdagen kommer framförallt Anders Öhrn att få tillfälle att svara på frågor.

Öhrn och Jansson under en derbymatch mellan Sundsvall och Jämtland. FOTO: ST

Publicerat av

Hans Andersson