Fem snackisar efter Jämtlands seger

Vilken vändning av Jämtland.

1. Vändningen.

Jämtland hade 20-13, men tappade allt under den kaotiska slutminuten i första perioden – då klockan slutade att fungera. Därefter hamnade man direkt i underläge och tvingades jaga från den andra perioden och fram till slutsekunderna.

Vi såg slarv och felpass. Tappade markeringar och hemmaspelare som många gånger var tvåa på bollar.

Wetterbygden hade totalkoll. Skulle bara stänga butiken och föra in två poäng på kontot.

Då kom den osannolika vändningen – som fullbordades när Evariste Shonganya blockade Portugues i sista sekunden.

Vilken fantastisk slutknorr på en match som såg vikt ut för Wetterbygden.

2. Monsterdunken.

Evariste Shonganya brukar vara den som bjuder på spektakulära dunkar, men i kväll kom dunderdunken från… Teyvon Myers!

Med 47 sekunder kvar av första perioden, stjäl Jämtlandsguarden bollen av Jonathan Boman. Med Boman hängande i hasorna sätter Myers högsta fart mot korgen. Några meter från densamma satsar han precis allt han har och vräker sig upp i luften. Med enorm spänst och vilja bjuder den 188 cm långe guarden på en makalös enhandsdunk a la NBA.

Publiken ställer sig upp och vrålar. Taket på nya Sporthallen håller på att lyfta.

Det är sånt som är basket ”på riktigt”, artisteri på högsta nivå. Det är den typen av atletiska spel som fängslar oss, det som får oss att vecka ut och vecka in gå på matcher.

Den sekvensen var faktiskt utan snack värd hela biljetten.

Mästerligt coachat av Torbjörn Gehrke.

3. Coachningen.

Torbjörn Gehrke har oerhört många tillgångar som coach. Enligt Bloggen är han på flera områden rent av outstanding i svensk basket. Han har inte minst ett helhetstänk och en vidsynthet som knappt någon annan.

Ett område som Gehrke dock inte har fått den uppmärksamhet som han kanske förtjänar är som matchcoach.

Vi hör då och då kritik mot hans sätt att agera under matcherna, hans ibland överdrivet temperamentsfulla stil med mera. Men i kväll var det faktiskt han och ingen annan som vann matchen.

Gehrke vågade bänka två bärande pjäser som Myers och faktiskt även RT Guinn (!) under de sista fem minuterna. Vilken annan coach skulle ha tordats plockat bort lagkaptenen från avgörandets stund?

Han vågade satsa på 20-årige Daniel Johansson som trea och Nicholas Paulos (!) som fyra i en helt ny forwardskonstellation.

Han lät Adam Rönnqvist ta över matchen. Lät honom skära sönder Wetterbygdens tajta försvarssäck med ständiga attacker.

Han vågade spela med en extremt liten femma.

Han vågade byta försvar och anfall i ett kritiskt skede.

Torbjörn Gehrke vågade och vann matchen – och coachduellen.

Boris Balibrea påpekade just detta på presskonferensen; att Gehrke plötsligt bytte till en kortare femma samt att han gav Rönnqvist ”nycklarna” till bilen. Ett erkännande, från en coach till en annan.

4. Wetterbygden.

Nykomlingen spelar en sensationellt bra basket. Utan respekt och med en helt egen stil. Med den högt rankade Portugues som lugn härförare agerar man okomplicerat och enkelt. Man passar mycket, attackerar friskt och skjuter effektivt. Dessutom har man ett koppel svenskar som får stort ansvar – och som levererar. Balibreas matchplan att ta bort Shonganya höll så när på att lyckas.

5. Publiksiffran.

902 åskådare var den klart lägsta i år. Märkligt med tanke på att Jämtland hade tre raka segrar innan och spelar den mest publikfriande basketen i klubbens historia. Förmodligen finns det två orsaker: 1) Wetterbygden är kanske inte det ”sexigaste” motståndet. 2) Basket i november brukar av hävd vara svår att locka skaror till. Norrköping hade till exempel bara 756 åskådare i kväll mot Nässjö.

Publicerat av

Hans Andersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *