Chefsscout och Orakel – Wagenius dagens BKV-gäst

Bo Wagenius – vem är väl som han. FOTO: EVA AXSTÅL

2018 års näst sista BKV-lunch gästades av en av tidernas största profiler i Jämtland Basket.

Bo Wagenius.

58-åringen har varit det mesta som går att vara i klubben. Spelare, coach, styrelsemedlem och chefsscout. Den sistnämnda uppgiften har han haft sedan 1986, alltså i 32 år.

Wagenius har överlevt massor av coacher. Här är ett antal av dem som han samarbetat och samarbetar med: Ron Lee, Marko Jääskäläinen, Jonte Karlsson, Scott Fields, Krister Blomgren, John Dieckelman, ”Pecka” Johansson, ”Jonte” Bohlin, Mathias Eckhoff, Doremus Bennerman, Henrik Johansson, Dennis Aulander, Pontus Frivold och nu Torbjörn Gehrke.

Bo Wagenius är i sanning en slitstark och lojal basketledare med Jämtlandshjärtat på rätt ställe.

– Jag var ordförande runt åren kring 1997 och hade mycket med Bosse att göra. I den vevan hoppade han även in som coach (när Scott Fields fick lämna klubben). Jag kan säga att det finns inte så många basketledare som Bosse. Sådana som av ett ideellt hjärta jobbar så mycket och så länge för sin klubb. Han är unik, menade Ove Fahlen i ett avslutningstal.

Dessförinnan hade Bosse Wagenius själv berättat om sitt betydelsefulla jobb som scout. Hur han lägger ned minst en timme per dag för att scouta spelare.

– Varje dag får jag tre-fyra mail om spelare. Agenter skickar tips och som alltid är de subjektiva. De tycker förstås att deras egna spelare är bäst.

– För mig som scout är det viktigt att hitta agenter som är ärliga och som jag kan bygga uppriktiga relationer med.

Apropå agenter. En festlig detalj i årets lag är att agenten till Nicholas Paulos är den samme som har agenturen för… LeBron James!

En fundamental egenskap hos en scout är förmågan att kunna sovra i informationsflödet. Att kunna ha den basketkunskap som gör att han inte ”luras” av alla fagra ord.

– I fjol fanns det runt 1 500 lediga spelare, förklarar Bosse, som koncentrerar sitt arbete på USA och Europa.

Det finns dock en ny marknad som seglat upp på senare år – Asien.

– Kina har många bra spelare. Problemet där kan vara språket.

Wagenius fick en fråga hur han samlar allt material.

– Jag har det i huvudet, var hans något okonventionella svar.

Var det inte det vi trodde. En rymlig hjärna måste förstås vara A och O för en scout. Den här mannen gör verkligen skäl för sitt smeknamn, ”Oraklet”.

En historisk bild, åtminstone för vår blogg, Basketfeber. Hela styrelsen för BKV samlad. Från vänster: Sören Westin, Håkan Flodin, Eva Axstål, Kjell Gisterå, Ove Fahlen, Birgitta Svanberg, Björn Persson.

Efter lunchen, som skojigt nog var väldigt välbesökt, samlades hjärntrusten i BKV för ett styrelsemöte. En avstämning gjordes och framtidsplaner drogs upp.

Samtidigt konstaterar vi återigen det som vi nämnt tidigare på denna plats; Om Bo Wagenius är unik i sin gärning som scout, gäller det samma för BKV.

Dessa outtröttliga och givmilda basketmänniskor gör något som troligen ingen annan stödgrupp förmår i svensk basket; de samlas, de umgås i vecka it och vecka in och de gör vad de kan för att stötta sin älskade klubb. Både med engagemang och med ekonomiskt bidrag – och med ett antal som hela tiden växer.

Det är just det här som gör BKV till en sån betydelsefull ”spelare” för Torbjörn Gehrke och hans Jämtland Basket. Deras vilja att bidra handlar inte om att få något likvärdigt i utbyte.

Andemeningen i allt som görs i denna stora stödarme (medlemsskaran närmar sig 150), är att vara både en hjälp i nöden och en stabiliserande faktor för att kunna ta nästa steg.

I det avseendet har BKV genom åren bidragit med en mycket stor summa pengar. Inte minst i år då en kraftsamling resulterade i att nära 250 000 kronor kom in till satsningen ”BKV-spelaren”. Inte konstigt alltså att stödföreningen har ett så gott anseende.

Önskemålet i allt som görs är förstås att få se sina ”älgar” vinna basketmatcher.

– Det är då som vi mår som bäst, har Sören Westin tidigare deklarerat.

Fotnot: de två personer som startade BKV är Ove Fahlen och Bill Gällman.

Publicerat av

Hans Andersson